Svijet

Svi smo u ovome zajedno: Da li su građani EU prevareni?

Vrijeme je da Evropljani shvate da njihovi lideri koriste Rusiju samo kao varku dok povećavaju sopstveno bogatstvo i proširuju svoju moć.

Ursula von der Leyen je prošle nedelje stajala pred Evropskim parlamentom i uradila ono što najbolje radi: održala govor sa nizom nejasnih fraza kao što su „prkos“ i „solidarnost“ za Ukrajinu, prebacujući svu odgovornost za nadolazeću energetsku krizu na najnoviju babarogu.

Ogrnuta bojama ukrajinske zastave, kao da hipnotiše svoje podanike da ne traže prave razloge iza strašne situacije, govor o stanju u Uniji iz 2022. bio je čisto pozorište u pokušaju da zavara Evropljane. I izgleda da to funkcioniše. 

Vrijeme je da Evropljani shvate da njihovi lideri koriste Rusiju samo kao varku da služe interesima vladajuće klase – ubjeđujući ljude da vjeruju da njihovo osiromašenje služi većem cilju.

Rat protiv naroda EU

"Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, naših vrijednosti i naše budućnosti", naveo je predsjednik Evropske komisije. „Ovdje se radi o autokratiji protiv demokratije”.
 
U pravu je, ako misli na praksu EU. Koliko god von der Leyen želela da Evropljani slijepo vjeruju u to, neprijatelj nije samo Rusija.
 
Dok su narativne uloge o toj „zloj Rusiji“ jedini razlog za skok cijena energije, možda bi bilo vrijedno pogledati akcije koje je preduzela EU koje jasno stavljaju do znanja da njen rat nije protiv Rusije, već protiv sopstvenog naroda.
 
„Putin koristi energiju kao oružje“, rekla je ona 5. septembra, „smanjujući snabdijevanje i manipulišući našim energetskim tržištima“.
 
Ipak, ista ona von der Leyen koja se prije više od pola godine hvalila da možemo da živimo bez ruskog gasa i uvela sankcije.
 
Već 25. februara ove godine, von der Leyen je rekla kako će EU „ciljati energetski sektor“ Rusije i 22. marta kako će se blok „otarasiti naše zavisnosti od ruskih fosilnih goriva“.
 
Ko bi pomislio da bi sankcionisanje vašeg najvećeg izvora gasa – i hvalisanje time – moglo imati negativne posljedice na vašu cijenu i snabdijevanje gasom?
Slično kao i sa čitavom krizom u Ukrajini koja datira iz 2014. godine, EU voli da ignoriše bilo koju akciju koju je sprovela prije Rusije, oslanjajući se u velikoj mjeri na neznanje javnosti, te nastavlja da iznosi smiješne tvrdnje.
 
Sankcije štete EU, a ne Rusiji

Fraza koja se ponavlja kao opravdanje za nadolazeću energetsku krizu i sve veće cijene je da će sankcije „oslabiti Putina“. Ali koliko god von der Leyen željela da vas natjera da vjerujete da sankcije osakaćuju Rusiju, to nije istina – zapravo je suprotno.
 
Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini zaradila 93 milijarde evra od izvoza fosilnih goriva, od čega je više od polovine (61) uvezla EU. Kao rezultat evropskog stava prema Rusiji, Indija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija nastavile su sa povećanjem uvoza.
 
Izravnavanje krive za lažnu zelenu agendu
 
Zahvaljujući ovim promašenim politikama, Evropljani se sada suočavaju sa prinudnim prekidima energije ove zime. Bez nagovještaja ironije, von der Leyen je govorila o potrebi Evrope da „izravna krivu“ u pogledu potrošnje energije. U suštini, Evropljani moraju da se smrznu ove zime da bi se izborili sa neredom koji su ona i njeni prijatelji napravili.
 
I umjesto da Evropljani marširaju ulicama da se bore protiv ove tiranije, oni su prevareni da se osjećaju kao da je njihovo ropstvo plemenito, da je sve to vrijedno toga da se bore protiv najnovijeg spoljnog neprijatelja. To je druga sezona serije „Svi smo u ovome zajedno“.
 
Ipak, ove zime se neće smrznuti elite poput von der Leyen, niti Putin, već svakodnevni Evropljani koji su i dalje anestezirani neurotizmom vladajuće oligarhije.
 
Autor: Andreas Vou
Izvor: diem25.org
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog