Svijet

Rusija ponovo među deset najvećih ekonomija svijeta

Rusija se na osnovu rezultata iz protekle godine vratila među deset najvećih svjetskih ekonomija, što se dogodilo prvi put za osam godina, slijedi iz podataka Svjetske banke i nacionalnih statističkih službi.

Tokom protekle godine Rusija je proizvela roba i usluga u vrijednosti od 2,3 milijarde dolara, što joj je omogućilo da zauzme osmo mjesto u svijetu prema tom pokazatelju.

Posljednji put Rusija je bila među 10 najvećih ekonomija svijeta 2014. godine, kada je bila na devetom mjestu, s pokazateljom od 2,05 miliona dolara. Prošle godine bila je na 11. mjestu.

Najveća ekonomija svijeta prošle godine su bile Sjedinjene Američke Države s nominalnim BDP-om od 25,46 biliona dolara. Na drugom mjestu je Kina sa 17,94 milijarde, a na trećem Japan sa 4,17 biliona dolara.

Nemačka je ostala na četvrtoj poziciji s BDP-om od 4,07 biliona dolara, na petom mestu je Indija s 3,4 biliona dolara, Velika Britanija je sačuvala šestu poziciju s 3,07 biliona dolara, a Francuska je ostala sedma s 2,78 biliona dolara.

Na devetom mestu je Kanada s BDP-om od 2,14 biliona dolara, dok je Italija za godinu dana pala za dve pozicije i dospela na deseto mesto, s pokazateljem od 2,01 biliona dolara. Iz prvih deset je ispala Južna Koreja koja je sada na 13. poziciji.

 

Izvor: politika.rs 
Foto: Wikimedia Commons 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog