Društvo

Усвојен закон о заштити домаће производње

САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Закон о заштити домаће производње унутар Споразума ЦЕФТА у другом читању.


За приједлог закона гласало је девет делегата из реда српског и бошњачког народа, док је против било пет делегата из реда хрватског народа.

Након паузе није било наставка расправе и делегати су се одмах изјаснили о овом закону.

Делегат из реда хрватског народа Илија Филиповић рекао је да је жалостан што је овај закон усвојен и да ће, уколико га ОХР не стави ван снаге из правног система БиХ, тражити од Уставног суда БиХ оцјену његове уставности.

"Ријеч је о закону који ће бити штетан за земље потписнице ЦЕФТЕ, а, прије свега, за БиХ", рекао је Филиповић, који је и предсједавајући Дома народа парламента БиХ.

Претходно је министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић апеловао је на делегате да не гласају за усвајање овог приједлога закона, јер би то, како је навео, могло да донесе много проблема БиХ.

Обраћајући се делегатима, Зиројевић је упозорио на нелогичности у овом приједлогу закона и истакао да је он у супротности са ЦЕФТОМ и Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Он је истакао да Приједлог закона подразумијева увођење пуне царинске стопе на 954 тарифних линија од којих 70 одсто никада није било предмет увоза у БиХ из било које земље.

"Шта када Хрватска уведе контра мјере? Изборна кампања је већ почела и зато ће ова закон добити подршку, али све смо то могли исто урадити али кроз различите начине", упозорио је Зиројевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog