Svijet

Нови сукоби у Техерану, стари разлози

ТЕХЕРАН - Припадници иранске полиције за разбијање демонстрација испалили су у центру Техерана сузавац и гумене метке на присталице иранске опозиције који су хтјели да присуствују комеморацији жртвама нереда који су избили после парламентарних избора у јуну.


„Демонстранти су запалили неколико контејнера у улици Такт-е Тавус. На стотине полицајаца је распоређено како би их спријечили да приђу (џамији) Мосали", пренијели су очевици.

Власти су раније одбиле захтјев иранске опозиције да у џамији Велика Мосала, у којој може да се окупи неколико хиљада вјерника, буде одржана комеморација жртвама постизборних нереда, што је изазвало револт присталица опозиционог лидера Мирхосеина Мусавија.

Према изјавама очевидаца, око 2.000 демонстраната дошло је ипак до џамије, где се налази велики број полицајаца.

Пошто су испалили сузавац и гумене метке полицајци су кренули у жесток обрачун са демонстрантима и на улицама иранске престонице могу се видети сцене батињања и одвођења демонстраната у полицијска кола, јавља Ројтерс.

Власти су претходно спријечиле Мусавија да аутомобилом приђе гробљу Бехеште Захра, гдје је породица убијене младе Иранке Неде Ага-Солтан држала 40-дневни помен за њу и друге жртве постизборних нереда.

Како наводи очевици, полиција је приморала Мусавија да напусти гробље, а окупљене демонстранте је упозорила да треба исто да учине.

Заповједник Револуционарне гарде у Техерану, генерал Абдолах Араги поновио је данас ријешеност власти да спрече било каква окупљања.

„Ми се не шалимо. Обрачунаћемо се са онима који хоће да се боре против режима", рекао је Араги.

Неда Солтан, 26-годишња студенткиња, убијена је 20. јуна током обрачуна полиције са присталицама опозиције.

Фотографију њеног страдања објавиле су сви свјетски медији, а њено име је брзо постало симбол протеста против режима предсједника Махмуда Ахмадинеџада.

Власти негирају да су иранске снаге безбједности убиле Неду, тврдећи да је тај чин искоришћен како би режим у Техерану био окривљен.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog