Nauka

Листови боровнице против хепатититса Ц

ТОКИО - Листови боровнице посједују хемикалију која успјешно блокира ширење вируса хепатитиса Ц, чиме се ствара простор за третман хроничних ХЦВ инфекција, које могу да доведу до цирозе и рака јетре, сматрају јапански научници.


У свијету тренутно не постоји вакцина за ХЦВ инфекцију, којом је заражено 200 милиона људи широм свијета, а комбинација лијекова која се даје пацијентима успјешна је само до 60 одсто случајева уз јаке штетне споредне ефекте.

Хепатитис Ц се најчешће јавља у области јужног Јапана, што је навело професора Хироки Катаоку и његов тим са Универзитета Мијазаки да интензивније истражују опције третмана.

Катаока и колеге вјерују да се локализовањем ХЦВ у јетри развој болести може успорити чак и 20 година, а дијетални додаци могу помоћи да ширење болести буде још успорени или потпуно заустављено.

Они су испитивали око 300 различитих пољопривредних производа који би могли да утичу на заустављање ширења ХЦВ и открили га у листовима боровнице "зечије око", која расте у југоисточном дијелу САД.

Они су прочистили састојке и идентификовали "проантоциандин", полифенол сличан корисним хемикалијама нађеним у грожђу и вину.

Пошто проантоциандин може бити штетан, Катаока и колеге су напоменули да је његова ефективна концентрација против ХЦВ стотину пута мања од токсичног прага, а сличне хемикалије су нађене у многим јестивим биљкама, које могу послужити као дијетални додатак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog