Društvo

Горњи Милановац: 65. годишњица спашавања америчких пилота

БЕОГРАД - Отправница послова америчке амбасаде у Србији Џенифер Браш посјетиће данас село Прањане, код Горњег Милановца, како би, поводом 65. годишњице Операције "Хаљард" изразила захвалност српским породицима које су спасиле стотине америчких пилота, које су обориле нацистичке снаге у Другом свјетском рату.


Она ће положити вијенац у знак сјећања на почетак ове операције, након чега ће се обратити посјетиоцима изложбе "Операција Хаљард", најављено је из Амбасаде САД.

У љето1944. године око 1 000 америчких припадника ваздухопловних снага оборено је изнад окупиране Југославије од чега је значајан број завршио у Србији.

Током серије дневних и ноћних полијетања, заједнички тим Југословенске краљевске војске у Отаџбини ђенерала Драже Михаиловића и америчке Службе за стратешке послове /ОСС/, евакуисао је више од 500 америчких ваздухопловаца из села Прањани.

Спасилачка мисија укључивала је дејство мањих трупа против њемачких снага чиме је у опасности било читаво село које је штитило америчко војно особље.

Припадници Ваздухопловних снага САД посвједочили су о пожртвованости локалних српских сељана који су их хранили и штитили, у неким случајевима и до шест мјесеци.

Операција Хаљард сматра се за једну од најуспјешнијих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија у историји ратовања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog