Nauka

Вјештачко сунчање- рак коже!

ЛОНДОН - Свјетска здравствена организација озбиљно је упозорила све кориснике соларијума - вјештачко сунчање повећава шансе за добијање рака коже за 75 одсто.


Ултраљубичасто зрачење које емитују кварцне лампе знатно је опасније него што се до сада претпостављало, а нарочито за дjецу и људе млађе од 30 година, саопштила је Свjетска здравствена организација (СЗО), а преноси Би-Би-Си.

Од сриједе, 29. јула, сви соларијуми сврстани су у исту, прву категорију ризика од изазивања рака као азбест или пушење.

Широм Велике Британије постоји око 8.000 салона за вештачко сунчање, и тај број је из године у годину све већи. Власници салона тврде да су кварцне лампе, ако се правилно користе, безбиједне, али стручњаци се не слажу.

Експерти агенције СЗО за истраживање рака саопштили су да више није вјероватно него потпуно извјесно да су соларијуми канцерогени.

Према посљедњим истраживањима, кварцне лампе код људи млађих од 30 година повећавају шансе за читавих 75 одсто за добијање меланома - најсмртоноснијег облика рака коже, утврдили су научници.

„Младим људима не би требало дозвољавати одласке у соларијум", закључак је радне групе Међународне агенције за истраживање рака, преноси Ројтерс.

Та група је анализирала више истраживања урађених прије марта 2006. године да би утврдила везу између рака коже и одласка у соларијум.

Мушкарци и жене који су било када одлазили у соларијум имају 15 одсто веће шансе да добију меланом, закључили су стручњаци на основу 19 студија које су анализирали.

У других седам истраживања утврђено једа сунчање у соларијуму пре 35. године повећава могућност да се оболи од те врсте рака коже за 75 одсто.

Будући да је вјештачко сунчање у соларијуму постало масовно тек недавно и да обољевање од рака може да наступи и послије више година од излагања штетним УВ зрацима, могуће је да досадашња истраживања нису у стању да открију реално потенцијални ризик, упозоравају чланови радне групе.

И поред тога, постојећи подаци довољни су за закључак да соларијум изазива рак коже, поготово ако се користи прије 35. године.

„Докази до којих смо дошли указују на потребу да здравствене власти размотре мјере као што је забрана употребе соларијума малољетницима и препорука младим људима да не прибјегавају том начину тамњења коже", упозорили су стручњаци.

Сара Вулноу, представница британског удружења за проучавање малигних тумора „Cancer Research", каже да људи не би требало да користе соларијуме у козметичке сврхе.

„Не постоји никаква здравствена корист од кварцних лампи, само штета. Одрасли људи су, наравно, слободни да сами доносе одлуке, али при томе треба да знају каквим се ризицима излажу. Младе људе и дјецу, међутим, треба додатно заштитити.

Познато је да дјеца данас без проблема могу да уђу у соларијуме и зато тражимо од владе да сада нешто предузме."

Шеф удружења власника соларијума Кати Бенкс не вјерује да соларијуми изазивају рак: „Нова класификација соларијума представља својеврстан шок јер, у суштини, не постоји доказана веза између рака коже и одговорне и умјерене употребе соларијума. Истраживања показују да више од 80 одсто људи који користе кварцне лампе то раде на одговоран начин", каже она.

Међутим, Ендру Лангфорд, директор организације „Skin Care Campaign"која промовише заштиту коже, истиче да људи треба да пазе чије савјете слушају. „Постоји маса доказа да ултраљубичасто зрачење оштећује кожу. Зато мора да постоји веза између соларијума који емитују ултраљубичасте зраке и рака коже. Ја бих далеко радије слушао шта кажу организације попут СЗО него удружења којима је у интересу да промовишу соларијуме", наводи Лангфорд.

Британска удружења за заштиту здравља надају се да ће најновије истраживање подстаћи младе људе да добро размисле прије него што оду на вјештачко сунчање.

Све више је и оних који траже да се млађима од 18 година потпуно забрани употреба соларијума. Јер, соларијуми су опасни по живот, тврди СЗО.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog