Društvo

Драгун се спрема да дигне споменик Павелићу у Загребу

ЗАГРЕБ - Споменик Анти Павелићу биће постављен у Загребу 26. децембра у 15 часова, најавио је предсједник екстремно десничарске невладине организације Хрватски уљудбени покрет (ХУП) Томислав Драгун, истакавши да, према Европском суду за људска права, не постоји правна основа да се у томе спријече.


Драгун није поменуо локацију на којој ће бити споменик, нити о којој се одлуци Европског суда ради, али је нагласио да је за 26. децембар договорено и низ других активности као што је одлазак пред сједиште предсједника државе на Пантовчак због „опроштаја" с актуелним предсједником Стјепаном Месићем коме почетком наредне године истиче други мандат.

Драгун је раније најавио да би могућа локацију за споменик у Загребу била Сплавница - мали трг који спаја Трг бана Јелачића и пијацу Долац, на коме се сада продаје цвијеће.

ХУП је заокупљен кандидатуром генерала, хашког оптуженика Анте Готовине за предсједника Хрватске, али се спрема и на Равну гору да би „од четника стекли потребна искуства око рехабилитације Драже Михаиловића и изградње споменика".

ХУП је о посјети информисао амбасаду Србије у Загребу и обавијестио је и о сарадњи са Српским четничким покретом „Равна гора".

Истичући да, према актима Европског суда за људска права не постоји никаква препрека да се споменик Павелићу подигне, Драгун је рекао да се тог дана неће рушити, ни убијати, већ ће се „уљудбено (културно) подићи споменик на чијем се одливу ради, а који је потребан не само Загребу, већ и Хрватској", при чему не очекују неке забране.

Иако су током деведесетих година прошлог вијека усташке главешине добиле већи број улица, споменици им нису подизани, осим у Слуњу код Карловца гдје је подигнут споменик Јури Францетићу, команданту усташке Црне легије и Светом Року у Лици гдје је подигнута спомен плоча у част усташком министру и планеру геноцида Мили Будаку.

Споменик у Слуњу уклоњен је 2004. према одлуци владе Иве Санадера, јер је штетио угледу и интересима Хрватске, а уклањање је трајало шест часова уз обезбјеђење више од сто специјалаца.

Спомен-плоча Будаку уклоњена је исте године, али уз мање тензија. Било је још спомен обиљежја која су подизана 2004, али су у року од неколико дана уклањана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog