Društvo

Помоћи липицанерима ергеле Вучијак

ПРЊАВОР - Бројно стање и третман животиња на ергели "Вучијак" Прњавор и даље су задовољавајући, али је потребно обезбиједити додатни смјештајни простор и унаприједити технолошки процес у узгоју приплодних коња, прије свега липицанера, по чему је ова ергела јединствена у БиХ, утврдила је комисија Агенције за узгој и селекцију у сточарству приликом редовног годишњег прегледа липицанера.


Директор Агенције, која дјелује у саставу надлежног министарства Владе Републике Српске, Младен Стојановић као велики проблем истакао је и неријешени статус радника који се, упркос нередовним примањима, даноноћно брину за одржавање коња и ергеле.

"Министарство ће настојати да помогне да се пронађе квалитетно рјешење и да ова ергела уђе у породицу европских асоцијација липицанера, што би значило да би се наша грла могла у будућности продавати по цијенама које су важеће у ЕУ па би овај пројекат постао одржив", истакао је Стојановић.

Чланови комисије су током прегледа утврдили да се на ергели налази 94 грла свих старосних категорија, од чега ће 19, због недовољне количине хране у зимском периоду, бити изостављено из приплода.

Констатовано је и да је коњарство у БиХ у стагнацији, не само по броју грла већ и по њиховом квалитету, што је забрињавајуће.

Eргела "Вучијак" основана је у априлу 1946. године декретом тадашњег Министарства одбране. Формирана за "потребе народне војске" име је добила по оближњем узвишењу Вучијак. Представља огранак словеначке
ергеле у Липицама и спада у ред најпознатијих ергела из времена бивше Југославије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog