Svijet

Јеменски терористи пријете САД и отимају Кинезе

Регионално крило терористичке организације Ал Каида у Јемену запријетило је Сједињеним Америчким Државама да ће извести још напада уколико на било који начин буде повријеђен радикални јеменски свештеник, рођен у Америци, кога Вашингтон тражи живог или мртвог.


Нову пријетњу упутио је лидер овог крила Насер ал-Вахајши путем аудио-снимка објављеног на једном веб-сајту који често користе исламистички екстремисти.

Амерички званичници су у априлу саопштили да је администрација предсједника Барака Обаме одобрила операције у циљу заробљавања односно убиства Анвара ал-Авлакија, једног од лидера крила Ал Каиде у Јемену, које је преузело одговорност за покушај бомбашког напада у децембру на авион који је летио из Амстердама у Денвер.

Запад страхује да јеменска група Ал Каида на Арабијском полуострву користи нестабилност у Јемену како би изводила нападе у региону и шире.

У међувремену, три кинеска радника једне нафтне компаније отета су на југу земље у провинцији Шабва.

Сепаратистички екстремисти често киднапују стране држављане како би од власти тражиле да испуне њихове захтјеве и захтјевају да се поново успостави независност јужног Јемена.

Сјеверни и јужни дио ове сиромашне земље на југу Арабијског полуострва уједињени су 1990. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog