Svijet

Дужносници САД незадовољни резултатима БП

ВАШИНГТОН - Врх америчке власти незадовољан је резултатима које је британска нафтна компанија "БП" постигла на заустављању цурења нафте у Мексичком заливу, истичући да није јасно какав је успјех постигла компанија "БП", јер "техника не нуди никакво рјешење".


Саопштење америчке владе одговор је на поступак "БП" да преусмјерава нафту из извора из којег истиче овај енергент у танкер на површини Мексичког залива.

У саопштењу се истиче да цурење мора бити трајно обустављено, а и да нафтна мрља мора бити очишћена.

Један од званичника "БП" Кент Велс рекао је раније да процес извлачења нафте тече веома добро.

Успјех је постигнут из трећег покушаја да се употребом подводних робота у цијев из које истиче нафта угура дуга и уска цијев.

Велс је истакао да компанија током неколико идућих дана планира да полако повећава количину нафте и гаса која се извлачи у танкер.

Међутим, у заједничком саопштењу америчког министра за домовинску безбједност Џенет Наполитано и министра за унутрашње послове Кена Салазара наводи се да посљедња примјена "технике није рјешење проблема и да још није јасно колико ће успјешна бити."

Истраживачи из Националног института за поморску науку и технологију саопштили су да су примјетили нафтне мрље које се налазе испод површине мора и на дубини од 1 200 метара.

Професор за поморску науку са Универзитета у Џорџији Саманта Џој рекла је да ће бити потребно више година, можда и деценија да се систем опорави од испуста тако великих количина нафте и гаса.

Научници су упозорили да је могуће да и раствор који "БП" избацује испод воде спријечава нафту да изађе на површину мора.

Недавни резултати истраживања указују на то да је обим потенцијалне еколошке катастрофе много већи него што се претходно страховало.

Средином априла нафтна платформа "Дип Хорајзон" потонула је након експлозије у Мексички залив. Од експлозије је погинуло 11 радника.

Као узрок експплозије помиње се и налет метана из дубина унутар извора нафте. Од 20. априла до данас најмање 15 милиона литара нафте исцурјело је у Мексички залив.

Страхује се да би ова несрећа могла да изазове већу штету од изливања нафте из танкера Ексон Валдез 1989. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog