Politika

Јеремић се плаши притисака у Савјету безбједности

БЕОГРАД - Шеф дипломатије Србије Вук Јеремић рекао је да се вечерашња сједница Савјета безбједности УН одвија у атмосфери све јачих притисака на државе које нису признале Косово да то учине.


"Плашим се да ће тих притисака бити све више према великом броју земаља да признају Косово", рекао је Јеремић за РТС вечерас, уочи почетка сједнице Савјета безбједности посвећене Косову и БиХ.

Јеремић је рекао да "притисци иду и према Србији" и да постоји велики отпор према ономе за шта се Београд залаже, а то је обнављање дијалога о статусу Косова.

"Али, морамо остати стабилни, прибрани, непопустљиви и нећемо дозволити да нас притисци обесхрабре", рекао је Јеремић.

Он је поновио став да Србија на међународним скуповима натупа под својим именом као држава, што Косово не може.

Јеремић је рекао да ће на сједници Савјета безбједности покушати да негира погрешне наводе из извјештаја генералног секретара УН Бан Ки Муна о ситуаицији на Космету.

Он је рекао да се ситуација на Космету на терену погоршала, али да то није представљено у правом свјетлу у Ки Муновом извјештају те као примјер за погоршање ситуације навео прекид телефонских и аобраћајних веза, нападе на српске повратнике, неадекватну заштиту српских цркава и манастира.

Јеремић је одбацио могућност спровођења једностраних планова Приштине за сјевер Косова, наводећи да је такве идеје одбацила и ЕУ и УН.

У посљедњем извјештају из априла, генерални секретар Бан Ки Мун изразио је забринутост због могућег повећања напетости на сјеверу Космета и истакао да је подршка Унмику од кључног значаја за стабилност у покрајини.

"Забринут сам због могућности повећања напетости на сјеверу Косова, уколико влада у Приштини не буде спроводила своју стратегију за сјеверно Косово транспарентно и кроз дијалог са локалним заједницама и другим релевантним странама", наведено је у његовом редовном тромесечном извјештају.

Ки Мун је рекао да представљање Косова на међународним скуповима и даље представља проблем, па се то питање све чешће налази у жижи пажње, поготово прије одлуке Међународног суда правде.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog