BiH

Vlada FBiH: BiH ostvarila mali napredak - Sa 88 došla na 87 mjesto po konkurentnosti

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ je na današnjoj tematskoj sjednici usvojila Izvještaj o konkurentnosti BiH u kome se navodi da je BiH u odnosu na prošlu godinu ostvarila mali napredak i sa 88 došla na 87 mjesto među 148 zemalja.

izvor:Srna

U Izvještaju za 2012-2013. godinu BiH je bila rangirana kao 88. od 144 zemlje, dok je godinu ranije bila pozicionirani kao 100. od 142 zemlje, saopšteno je iz federalne Vlade.

Indeks konkurentnosti zemlje se može raščlaniti na 12 pokazatelja, takozvanih stubova konkurentnosti, koji su grupisani prema specifičnoj težini u pojedinim fazama razvoja konkurentnosti, i to su faktori prve faze razvoja - institucije, infrastruktura, makroekonomsko okruženje, zdravstvo i osnovno obrazovanje.

Faktori druge faze razvoja su visoko obrazovanje i usavršavanje, efikasnost tržišta roba, efikasnost tržišta rada, razvijenost finansijskih tržišta, tehnološka spremnost, veličina tržišta, treće poslovna sofisticiranost i inovacije.

BiH se nalazi u drugoj fazi razvoja, fazi vođenoj investicijama, što je jasan indikator da se pored faktora iz prve faze razvoja mora obratiti posebna pažnja i na faktore druge faze.

Ovi pokazatelji predstavljaju izuzetno dobru dijagnozu stanja u zemlji po pojedinim oblastima i pravce budućeg djelovanja.

Pokazatelji BiH prema ovim stubovima su prva faza razvoja - institucije 71, infrastruktura 83, makroekonomsko okruženje 104, zdravstvo i osnovno obrazovanje 46.

Druga faza - visoko obrazovanje i usavršavanje 63, efikasnost tržišta roba 104, efikasnost tržišta rada 88, razvijenost finansijskih tržišta 113, tehnološka spremnost 73, veličina tržišta 98 i treća faza razvoja - poslovna sofisticiranost 110 i inovacije 63.

Ako se promatra situacija u okruženju, tada se može primijetiti da su, od zemalja regiona - Grčka, Albanija i Srbija iza BiH. Od zemalja bližeg regiona, Slovenija je najbolje rangirana, kao 62. zemlja.
Najbolje rangirana zemlja svijeta je Švajcarska, a začelje drži Čad, dodaje se u saopštenju.

Federalna Vlada danas je zaključila da je potrebno da Kancelarija premijera FBiH, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Ekonomskim institutom iz Sarajeva, pripremi i predloži konkretan oblik saradnje u ovoj oblasti za naredni period.

Izvještaj o konkurentnosti Vladi FBiH predstavili su stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta iz Sarajeva. To je publikacija koja se prvi put pojavila 2000. godine. Osnova za ocjenu konkurentne pozicije zemlje je Izvještaj o globalnoj konkurentnosti, koji se publikuje od 1979. godine naovamo, čiji je autor Svjetski ekonomski forum iz Davosa.

Konkurentnost zemlje je cijeli niz pokazatelja o institucijama, politikama i faktorima koji se smatraju ključnim za održivi razvoj, i u konačnici, životni standard građana.

Nakon završetka tematske, Vlada FBiH počela je redovnu 88. sjednicu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog