BiH

Izetbegović i Erdogan izrazili očekivanja u veća ulaganja Turske

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izrazili su očekivanje da će u narednom periodu biti povećan nivo turskih investicija u BiH kroz projekte koje turski investitori trenutno razmatraju.

izvor: Srna

Izetbegović i Erdogan su u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i Turskoj, a posebnu pažnju posvetili su jačanju ekonomske saradnje dvije zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Erdogan je istakao da će Turska nastaviti da pruža podršku BiH, posebno njenom ekonomskom razvoju i evroatlantskim integracijama, a da posebnu pažnju pridaje integraciji BiH u NATO, te da želi da se Akcioni plan za članstvo BiH u NATO što prije aktivira.

Izetbegović je informisao Erdogana o realizaciji kredita turske vlade od 200 miliona KM, namijenjenog razvoju privrede u BiH, posebno u područjima gdje živi povratnička populacija.

On je naveo da su do sada plasirana kreditna sredstva od više od 150 miliona KM proizvela dobre rezultate koji se, između ostalog, ogledaju u otvaranju 1.740 radnih mjesta, stvaranju novog privrednog ambijenta u povratničkim sredinama kroz razvoj mreže od više od 5.000 individualnih poljoprivrednih proizvođača, a time i doprinosu ekonomskoj reintegraciji u BiH, dodaje se u saopštenju.

Izetbegović je izrazio uvjerenje da će Erdogan "osigurati stabilnost i nastaviti reformske procese koji će rezultirati daljim napretkom i jačanjem Turske". "Jaka i stabilna Turska u najboljem je interesu BiH i cijele naše regije", dodao je Izetbegović.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog