Vijesti

Stevandič: Pacijenti u posteljama mjesecima čekaju vještačke kukove (VIDEO)

Više pacijenta u RS koji su polomili kukove u bolničkim posteljama mjesecima čekaju na ugradnju vještačkih kukova, koje je firma Intel med iz Mostara bila dužna isporučiti, upozorava Nenad Stevandić, šef SDS-ovog Odbora za zdravstvo.

izvor: SDSrs.com 

On ističe da SDS već duži period upozorava na sumnjive i po RS štetne ugovore Ministarstvom zdravlja RS i ove firme, koja se dovodi u vezu sa Čovićevim HDZ-om.

 

„ Iako je MUP RS, zbog sumnje na kriminalne radnje sa nabavkama i falsifikovanjem prilikom nabavki ortopedskih pomagala, podnio izvještaj protiv Marka Tadića, vlasnika Intel med-a i firme Medika iz Mostara, kao i Rade Blagojevića, izvršnog direktora Fonda za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, ova firma je ponovo dobila novi ugovor o nabavci 700 pomagala za bolnice u RS",rekao je Stevandić.

On je podsjetio da je upravo zbog toga, kako se u javnosti smijenjen bivši ministar zdravlja Stanko Stanić, koji se zalagao da se ispitaju sumnjivi ugovori sa ovim preduzećem.

Stevandić je rekao da "Intel med" ne isporučuje kukove koje je po ugovoru dužan dostaviti u prediđenom roku.

Upitno je što su na tenderu koji je dobio Intel med , kaže Stevandić, firme iz RS bile lošije plasirane, iako one na lageru imaju sporne kukove.

„U Fondu zdravstvenog osiguranja ćute o ovome i ne povlače bankarsku garanciju i sredstva "Intel meda", koji ne isporučuje proteze niti raskidaju ugovor,a pacijenti zbog svega ispaštaju i leže u poseteljama. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da se ove proteze ne mogu kupiti u apotekama. Pacijenti i doktori se snalaze na različite načine tako se u Banja Luci kukove pozajmljuje iz Zavoda dr Miroslav Zotović, koji vještačke kukove ima zato što, za razliku od ostalih, nije želio da radi sa Intel medom.“ kaže Stevandić.

Ističe da će zbog ove i sličnih malverzacija SDS predložiti jednu vrstu ombdusmana za pacijente koji bi za cilj imao zaštitu prava pacijenata.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog