Frontal Blog Challenge

Mračna strana Palerma

Kako postoje dvije strane medalje tako postoje i dvije strane istine sicilijanske prijestonice.

Navikli smo na priče o tirkiznoj ljepoti mora i predivnim zalascima sunca. Moje iskustvo kratkog boravka na Siciliji je crno-bijele boje...


Ružna strana medalje jesu prašnjave ulice i zagađena voda koje su samo jedna od manje poznatih činjenica o Palermu. Mnogi džeparoši i kriminalci se slobodno kreću glavnom džadom pa turisti moraju biti jako oprezni sa novčanicima. Najbolje ih i ne nositi sa sobom. Lijepa strana medalje jest to što od mnogih neodoljivih sicilijanskih slastičarnica turisti i zaboravljaju na te nepredviđene okolnosti. 

Druga ružna pojava Palerma jest pristanište na koje dolaze mnogi oštećeni brodovi sa migrantima i svojom djecom u obećanu zemlju. Mnogima se gubi svaki trag u moru, a nesusretljivi prolaznici ne žele da im pripomognu. Oko 70% Italijana misli da procentualni broj migranata iznosi oko jedne četvrtine stanovništva, a ustvari ih je 7% prema izvorima italijanskog časopisa “Corriere della sera” koje možete vidjeti na linku u nastavku-https://www.corriere.it/politica/18_agosto_28/gli-immigrati-oltre-70percento-italiani-pensa-che-siano-4-volte-piu-a6e498e6-aa38-11e8-bb57-056c6010fdbf.shtml?refresh_ce-cp.q

Upravo zbog migrantske krize dolaze i volonteri sa poznavanjem arapskog jezika kako bi pripomogli nesnalažljivim strancima u lakšoj komunikaciji. 

U zabačenom dijelu grada formiran je azil za ostavljenu djecu kako za migrantsku tako i za italijansku. U sjećanju su mi ostale potresne scene uplakanih beba i vaspitačica koje pokušavaju da ih umire i slike volontera koji ih zabavljaju svojom dosjetljivošću, karikaturama i igrama. 

Bila sam srećna saznanjem da im je moje prisustvo olakšalo boravak u tom skučenom i oronulom dječjem samostanu. Dvorište su ulice kojima slobodno hodaju svakojaki kriminalci i ogromni psi pa zato klinci moraju konstantno biti u prisustvu vaspitačica ili volontera. Prirodna ljepota Sicilije su i usvojitelji koji predstavljaju utjehu za taj nezaštićen domski svijet koji živi u azilu kao jazavci pred sudom... Hvala Bogu na dobrim ljudima i volonterima koji ih spašavaju od neminovnog siromaštva i moralne degradacije inače bi ih ta kriminalističko-politička društvena ljestvica upropastila. Prirodne ljepote Siclije jesu veliko olakšanje za sve nus pojave sicilijanskog društvenog sistema i marginalizacije manjih etničkih skupina.

 

Autor: Marina Cvijetić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.


Povezane vijesti:

Demo(n)kratija

Suze moje mame

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog