Kultura

Počinje "Dukafest"

Međunarodni festival studentskog filma "DukaFest", na kojem se u takmičarskom programu očekuju projekcije 20 igranih i 27 dokumentarnih studentskih filmova iz cijelog svijeta, počinje danas u Banjaluci.

Riječ je o selekciji 1.561 filma iz 91 zemlje, koliko ih je pristiglo na konkurs "DukaFesta", koji će, nakon petogodišnje pauze, biti održan sedmi put.

Revijalni filmski program čini selekcija animiranih i filmova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koji će biti podijeljen u dva bloka po 90 minuta.

Drugi dio revijalnog programa činiće promocija diptiha knjiga "Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017" i "Najbolji srpski filmovi u 21. vijeku", u izdanju Filmskog centra Srbije, koje potpisuju Đorđe Bajić, Zoran Јanković i Ivan Velisavljević, te prezentacija dramskog odsjeka Akademije srednjoškolcima.

Žiri ovogodišnjeg "DukaFesta" čine režiser i profesor režije na Akademiji Saša Hajduković i bivši učesnici "DukaFesta" Nemanja Ćeranić i Vladimir Tagić.

Festival je nastao kao pomen Dušku Dukiću - Duki, tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

"DukaFest" organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti KROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banjaluka, dok je glavni sponzor M:tel.

Ulaz na sve programske sadržaje "DukaFesta" biće besplatan.

 

Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog