Srđan Puhalo

Шта би дао да си на мом мјесту?

Видјесте ли ви онај избор најмоћнијих људи у Републици Српској? Благо речено, котраверзан. Што би рекли они из Теле шопа "за сваког по нешто".


Када мало боље погледате састав ове "моћне" екипе, видите да личи на фудбалски клуб Реал из Мадрида. Први тим, заједно с "клупом", је састављен од домаћих, али и страних играча. Свакако, селектор тима је Додик, економ је Станковић, тактику осмишљава Митровић, а за морал, или ти духовност, одговоран је Григорије. Навијачи су изостављени, па зато нема Рајка Васића на списку. Остали играчи имају своја задужења којих се стриктно придржавају. Истина ови странци су мало непослушни, иако су скупо плаћени. Сви имају своју визију игре, што се и осјети на терену.

Интересантно је да од педесет моћника, имамо само четири жене, које ћемо назвати моћнице. Толико о равноправности полова и једнаким шансама за све.

Јесте ли "провалили" да је ова листа поприлично политички коректна, или како се то некад говорило "на линији". Нема непослушних. Зар је могуће да на овом ВИП списку нема мјеста за Светлану Ценић, Слободан Васковића или Дамира Миљевића. Или су они ван конкуренције јер су прошле године већ били на једној листи, истина незваничној и црној. Опозиције нема ни под микроскопом.

Није ми јасно што се на листи "моћних" налазе Сулејман Тихић, Реис Церић и Фрањо Комарица, када су они немоћни да било шта ураде у Републици Српској. Ваљда је и то због мултиетничност?

Али погледајмо ко је све на том списку. Свашта се може наћи. Рецимо ту је Микеревић као председник Савеза рачуновођа на позицији 37. Ко би помислио да су рачуновође тако моћне. Ту је и директор Пинк телевизије на 42. мјесту. Замислите шта би се десило да нам укину онај "опијум за народ" Гранд параду или Маде ин БЛ, апстиненција би била болна и мучна. Запитајте се како би власт на свим нивоима функционисале да немамо Којића (25. мјесто) заступника Фолксвагена и Аудија за РС. Ту је и председник пумпаџија Митровић (26.мјесто), лидер винара Вукоје (31), млади Горан Јањетовић (40.), први филмаџија Љевар (49) и директор кошаркашког клуба Чубриловић (48). Ја вјерујем да су они моћни, али то нема везе с њиховим биографијама. Ипак, имајте на уму да они нису криви што се налазе на овој листи, нико их није ни питао.

Запитајмо се због чега на овој листи нема ниједног професора универзитета, научника, умјетника, синдиката, новинара, људи из невладиног сектора. Какве вриједности се афирмишу и какве поруке се шаљу нашој дјеци.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog