Srđan Puhalo

Систематизација због рационализације

Постоје занимања која једноставно „прегази" вријеме и напредак технологије. Тако лагано нестају ковачи, вуновлачари, фотографи, а богами и ситни трговци. У циљу смањења трошкова јавне администрације било би више него корисно да се нека занимања укину, јер су данас у Републици Српској постала бесмислена. Ево неколико приједлога.


Министар у Влади Републике Српске је потпуно непотребно занимање, поред онако омнипотентног и хиперактивног Премијера. Шта раде данашњи министи у Влади? Дођу на посао, приме наређења од шефа и правац на извршење. Када нема шефа, боље ништа не радити, него нешто забрљати. Личне иницијативе, приједлози или сугестије нису пожељни. Само војнички, „наређење извршење". Ову врсту послова може радити и неко с средњом стручном спремом.

Такође у Влади би требало укинути и радна мјеста портпарола и савјетника, пошто је њихова улога маргинална. Можете ли замислити некога ко смије да савјетује нашег Премијера? Тешко. Што се тиче односа с јавношћу ни то нам не требају запослени. Премијер има невиђен „таленат" за то. Неки то зову и харизма, али ми се чини да је то више спој ароганције, некултуре и бијеса. У прилог укидању службеника за односе с јавношћу иде и констатација да је упитно и само постојање јавности у Републици Српској.

Сада дођосмо до новинара, и њих треба укинути, скоро све. Треба имати желудац и немати кичму да се данас буде новинар. Пошто они само преносе што им Власт каже, онда је боље поставити камере у Пресс центар Владе па да сами пратимо шта нам Премијар има да каже. Зар нам конференције за штампу Владе РС не личе на школска предавања, Он прича а остали записују и снимају. Ако се неко и усуди да нешто приупита, то је на властиту одговроност.

Тек када би почели да анализирамо различите агенције и комисије, шта би се ту све могло пронаћи и колико новца ушпарати.

Као што видите простора за штедњу има, само ...

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog