Srđan Puhalo

Систематизација због рационализације

Постоје занимања која једноставно „прегази" вријеме и напредак технологије. Тако лагано нестају ковачи, вуновлачари, фотографи, а богами и ситни трговци. У циљу смањења трошкова јавне администрације било би више него корисно да се нека занимања укину, јер су данас у Републици Српској постала бесмислена. Ево неколико приједлога.


Министар у Влади Републике Српске је потпуно непотребно занимање, поред онако омнипотентног и хиперактивног Премијера. Шта раде данашњи министи у Влади? Дођу на посао, приме наређења од шефа и правац на извршење. Када нема шефа, боље ништа не радити, него нешто забрљати. Личне иницијативе, приједлози или сугестије нису пожељни. Само војнички, „наређење извршење". Ову врсту послова може радити и неко с средњом стручном спремом.

Такође у Влади би требало укинути и радна мјеста портпарола и савјетника, пошто је њихова улога маргинална. Можете ли замислити некога ко смије да савјетује нашег Премијера? Тешко. Што се тиче односа с јавношћу ни то нам не требају запослени. Премијер има невиђен „таленат" за то. Неки то зову и харизма, али ми се чини да је то више спој ароганције, некултуре и бијеса. У прилог укидању службеника за односе с јавношћу иде и констатација да је упитно и само постојање јавности у Републици Српској.

Сада дођосмо до новинара, и њих треба укинути, скоро све. Треба имати желудац и немати кичму да се данас буде новинар. Пошто они само преносе што им Власт каже, онда је боље поставити камере у Пресс центар Владе па да сами пратимо шта нам Премијар има да каже. Зар нам конференције за штампу Владе РС не личе на школска предавања, Он прича а остали записују и снимају. Ако се неко и усуди да нешто приупита, то је на властиту одговроност.

Тек када би почели да анализирамо различите агенције и комисије, шта би се ту све могло пронаћи и колико новца ушпарати.

Као што видите простора за штедњу има, само ...

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog