Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kako su poruke Pape Franje tumačili Čović, Izetbegović i Dodik

Papa Franjo se vratio u Vatikan ostavivši nam mnogo poruka koje možemo da interpretiramo na razne načine. U zavisnosti od etničke pripadnosti, ekononmskog statusa, mjesta stanovanja, obrazovanja, bračnog statusta, položaja u vlasti, interesa kojima težite ove poruke možemo različito i tumačiti. Pored bogastva različitosti Bosna i Hercegovina je poznata i po bogastvu i nevjerovatnoj maštovitosti interpretacija koje se vrlo često kose sa logikom. Pročitajmo kako naši političari tumače poruke Pape Franje:

Poruka broj 1 “Sarajevo je grad koji je prešao je iz jedne kulture rata u jednu kulturu susreta. Sarajevo i BiH ima poseban značaj za Evropu i cijeli svijet”

Čović- naravno da se slažem sa riječima Svetog oca, ali bih dodao da je Mostar i dalje stolni grad Hrvata. Volio bih da je Papa Franjo došao u njegov zapadni dio da osjeti osjeti dah kršćanske Europe. Volio bih da prošeta ulicama Mile Budaka, Jure Francetića ili blaženog kardinala Alojzija Stepinca i spozna istinsku kršćansku kulturu.

Izetbegović- mislim da je nedavno, prije kongresa SDA, nešto slično za Sarajevo rekao i predsjednik Turske Erdogan. Znate Erdogan plaho voli da dođe u Sarajevo. Voli on otići maksuz i do Zenice da se susretne sa svojim delijama.

Dodik- Sarajevo jeste grad, ali mene baš podsjeća na Teheran. Sarajevo nije toliko značajan grad koliko se na prvi pogled čini. Za nas iz Republike Srpske je značajniji Andrićgrad. Sarajevo je možda značajano Bosiću ali meni nije.

Poruka broj 2 “Molimo gospodina da stvaramo mir, a ne rat i sukobe. Jedino je to put koji nas čini srećnima, koji nas čini blaženima”

Čović- naravno da se slažem sa riječima Svetog oca, ali nema mira dok Demokratska fronta ne prestane sa svojim nerazumnim zahtjevima, ne odustane od svojih principa ili napusti koaliciju. Postoji jedna stranka koja bi svima donijela bolju budućost sa kojom bi se mnogo lakše dogovarali. Takođe se molimo i za TV kanal na hrvatskom jeziku, ali nije problem i ako ga ne dobijemo jer na taj način dobijamo izbore.

Izetbegović- mi se ovih dana molimo i za Erdogana da ponovi uspjeh sa prošlih izbora, jer vidite kako je to kad morate sa svim i svakim u koaliciju.

Dodik- ja i moja partija nikoga ne molimo jer mi smo jedini koji istinski predstavljaju srpski narod u Republici Srpskoj. Naravno da smo za mir i protiv smo rata i naš referendum o nezavisnosti je samo još jedan korak ka miru u BiH.

Poruka broj 3 “Činite uvijek suprotno od okrutnosti, imajte osjećaje, stavove bratstva, nježnosti, oprosta i nosite križ Isusa Krista.”

Čović- naravno da se slažem sa riječima Svetog oca, ali mi Hrvati smo majorizirani u Federaciji BiH i naš svaki dan je križni put na Golgotu. Osjećanja, oprost i nježnost čuvamo za našu hrvatsku djecu, majke, roditelje i vatrene, a što se tiče križa na njega će uskoro razapeti Čavaru, ako nam MMF ne odobri kredite.

Izetbegović- meni se čini da Papa Franjo ovim riječima baš opisuje Bošnjake u BiH, ako je iko mehak, duretan, behutan i ahbaban to je narod kojeg ja predstavljam u Predsjeništvu BiH, ali što se tiče nošenja križa, bojim se da od toga nema ništa jer nam idu lokalni izbori pa se više isplati asfaltirati.

Dodik- mi nećemo nositi križ već krst i idealna osoba za to je Igor Radojičić. Ja i moja partija imamo jasna osjećanja i stavove o svemu, što je Sabor u Istočnom Sarajevu jednoglasno i potvrdio. U bratstvo i jedinstvo više ne vjerujem, jer to su ostaci socijalizma i Jugoslavije koji neki narodi nisu željeli.

Poruka broj 4 'Međureligijski dijalog trebao bi se proširiti na sve vjernike, uključujući različita područja građanskog društva. U tom smislu posebnu pozornost zaslužuju mladi'

Čović- naravno da se slažem sa riječima Svetog oca i mi to redovno činimo našim vjernicima pogotovo pred izbore kada je potrebno homogenizovati biračko tijelo. Zato smo i osnovali Hrvatski narodni sabor u kojem svi Hrvati učestvuju, a HDZ BiH pobjeđuje. Radimo i na međureligijskom dijalogu mladih , pa jesmo li nedavno malog Antu od zapadnog Mostara poslali na stari most da vidi da je strašnije skočiti sa njega nego se prošetati po njemu.

Izetbegović- Bošnjaci su uvijek za dijalog i što direktniju demokratiju jer nas je skoro preko 50% u BiH. Pošto smo većina u gradovima Sarajevu, Zenici, Tuzli, Travniku, Maglaju možemo reći da smo i građansko društvo. Radimo i sa mladima ako ne uteknu u Siriju ili Njemačku.

Dodik- Šta je to dijalog? Šta je to građansko društvo? Ovo nisam baš najbolje razumio!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog