Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Republika Srpska ne proizvodi ni šund

Kad je Hitler krenuo na Britaniju, Vinston Čerčil je svojim ministrima postavio pitanje: kako namaknuti sredstva za odbranu zemlje, odakle uzeti? Jedan ministar je predložio da se funte namenjene kulturi prebace u ratni budžet. „A šta ćemo, onda, da branimo?”, pitanjem je reagovao premijer.

Šta brani Republika Srpska?

Ništa, u Republici Srpskoj ne postoji kultura i ovdje neću pričati o operi, baletu, pozorišnim predstavama, igranim filmovima, izložbama, književnim nagrada, književnicima, dramskim piscima i sličnim kulturnim „tricama i kučinama“.

A kada nema kulture, nema ni kontrakulture?

Ovoga ljeta je održano nekoliko festivala na kojima se svirao rokenrol i na njima su svirali razni izvođači:

OK Festival, Tjentište: Goran Bare i majke, Bajaga i instruktori, Hladno Pivo, Van Gogh, TBF, Darko Rundek, Brkovi, Who See, Kanda Kodža i Nebojša i Sopot.

Motofest, Banjaluka: Đorđe David, Galija, Nele Karajlić, Love Hunters, Bjesovi, Kerber, Van Gogh, Moreuz.

Banjalučka motorijada, Banjaluka: Rok Simfonija, Balkan ekspres, Saso Mange, Prljavi inspektor Blaža i kljunovi, Fjužn pruga.

Garden fest, Prijedor: Buč Kesidi, Who See, Nipplepeople, Atheist rap, Zabranjeno pušenje, Brkovi, Kanda Kodža i Nebojša, Orthodox Celts i Ritam nereda.

Šta je zajedničko svim ovim festivalima?

Zajedničko je da u Republici Srpskoj ne postoji rok grupa koja je poznata izvan svoje opštine.

Milorad Dodik i SNSD koji je na vlasti od 2006. godine, uspio je da ubije svaki oblik kreativnosti svojom bahatošću, primitivizmom, nacionalizmom, a paralelnim i specijalnim vezama učini nas provincijom Srbije.

Zapad je prezren i truo, istok je daleko, ali su tu razni tezgaroši iz Srbije koje nam uzimaju pare i prodavaju muda, pod kulturu.

Uspjeli su da rastjeraju i ućutkaju svakoga ko misli drugačije i ko odudara od kulture nacionalizma, parastosa i samoviktimizacije. Svako ko narušava srpski identitet, pravoslavlje i nacionalno jedinstvo, nema šta da traži u Republici Srpskoj.

Modernost ovdje nema šta da traži pored naše svijetle prošlosti.

Nemamo čak ni poznatog pjevača narodne muzike i turbo folka,  nemamo čak ni rijeliti zvijezdu za novi serijel Zadruge. Najpoznatije face su Milorad Dodik i Draško Stanivuković, što samo govori u kolikom smo blatu.

Došli smo u fazu kada ne proizvodimo ni šund, a kamoli kulturu.

Ali jednog dana, kada na vlast u Americi dođe neki novi Tramp, kada postanemo nezavisni od Bosne i Hercegovine, kada nestanu Puhalo i Bursać, u Republici Srpskoj će procvjetati na hiljadu cvjetova i pokazaćemo Evropi, ko smo i šta smo.

Do tada uživajmo u svojoj samodovoljnosti i nebitnosti.

P.S. i Nije samo ovakvo stanje u kulturi, ista je situacija u sportu, nauci i drugim sagmentima našeg društva.

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog