SARS-CoV-2

Globalni izvještaj: Virus izazvao "cunami mržnje" širom svijeta, kaže šef UN-a

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je koronavirusna pandemija oslobodila „cunami mržnje i ksenofobije, neprijateljstva i zastrašivanja“, te apelovao na sve da ulože napore „da se zaustavi govor mržnje na globalnom nivou“.

Generalni sekretar UN-a rekao je da su osjećaji protiv stranaca porasli na internetu i na ulicama, te je istakao širenje antisemitskih teorija zavjere i pojave antimuslimanskih napada povezanih s Kovid-19.

Njegovi komentari uslijedili su dok je Kina saopštila da je "uvijek otvorena za saradnju" sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) da zajedno rade na istrazi o porijeklu koronavirusa, jer je Donald Tramp ponovio da tvrdi da je epidemija nastala u laboratoriji u Vuhanu.

Trampove tvrdnje, za koje SAD tek treba da dostavi dokaze, podstakle su napetost između dvije supersile i dovele u kritično stanje i u opasnost trgovinski sporazum između dvije zemlje.

Globalni broj smrtnih slučajeva od izbijanja pandemije je 269.500, a SZO je upozorio da bi smrtnost u Africi mogla doseći 190.000. Meksiko je zabilježio najveću dnevnu naplatu od 1.982.

Dok su spekulisali o tome odakle virus potiče, Gutereš je rekao da su migranti i izbjeglice optuženi da su oni izvor virusa, a zatim im je uskraćen pristup medicinskom liječenju.

Gutereš je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima, na obrazovne institucije da se fokusiraju na digitalnu pismenost u vrijeme kada ekstremisti traže plijen iz zarobljene i potencijalno očajne publike.

Pozvao je medije, posebno društvene medije, da uklone rasističke, mizoginističke i druge štetne sadržaje, civilno društvo da ojačaju svoje stavove za ranjive ljude i vjerske ličnosti da posluže kao modeli međusobnog poštovanja.

"I molim sve, svugdje, da se suprotstave mržnji, tretiraju se dostojanstveno i iskoriste svaku priliku za širenje dobrote", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar je naglasio da Kovid-19 „nije briga ko smo, gdje živimo, u šta vjerujemo ili o bilo kojoj drugoj distinkciji“, prenosi Gardijan.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Hua Čujing u četvrtak je rekla da Kina podržava napore SZO-a u istraživanju izvora virusa i da su "uvijek otvoreni za saradnju sa SZO-om".

Kasno u četvrtak Tramp je insistirao na tome da se "nešto dogodilo" u laboratoriji Vuhan. „Vjerovatno je bila nesposobnost. Neko je bio glup“, rekao je.

Kineski zvaničnici i državni mediji oštro su reagovali na optužbe, optužujući Trampa, Pompea i američke dužnosnike da optužuju Kinu za prikrivanje američkih neuspjeha u njezinom odgovoru na izbijanje epidemije i nastoje poboljšati Trampove izborne šanse.

SAD je među brojnim zemljama, uključujući Australiju, koja poziva na nezavisnu istragu izvora izbijanja virusa i Kinu kako bi omogućila pristup, no SAD je u velikoj mjeri samostalan u "guranju" teorije da je virus nastao u kineskoj laboratoriji, konkretno Institut za virusologiju Vuhan.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog