SARS-CoV-2

Vuhan prijavio prvi novi slučaj koronavirusa nakon više od mjesec dana

Kineski grad Vuhan, u kojem se koronavirus prvi put pojavio prošle godine, u nedjelju je prije više od mjesec dana izvijestio o svom prvom novom slučaju.

Opštinska zdravstvena komisija u Vuhanu u nedjelju je objavila da je 89-godišnji muškarac koji ima istoriju različitih zdravstvenih problema, testiran na koronavirus u subotu nakon što je pokazao simptome.

Njegova supruga, koja je bila bez simptoma je takođe testirana te je i ona pozitivna, a zabilježena je kao asimptomatski slučaj. Nekoliko drugih članova njihove zajednice zabilježeno je kao asimptomatski slučajevi.

Zdravstvena komisija saopštila je da stariji muškarac, koji živi u jednom okrugu u Vuhanu, živi u području gdje je još 20 ljudi ranije testiralo pozitivnost na virus. Nivo rizika za njegov okrug povećan je u nedjelju na "srednju", piše Biznis Insajder.

Nakon što u Vuhanu nije registrovana zaraza od 3. aprila, ovaj novi slučaj je prvi slučaj  koji je prijavljen.

Vuhan, kineski grad koji je najteže pogođen virusom, objavio je ukupno 50.334 slučaja koronavirusa i najmanje 3.869 smrtnih slučajeva. Sredinom aprila grad je revidirao smrtni broj, povećavši ga za 50%. Brojevi koji izlaze iz Kine više puta su dovedeni u pitanje, posebno od strane američkih zvaničnika.

Kina je tvrdila da su brojke niske jer je odlučno poduzela određene mjere. Strog karantin u Vuhanu, gradu koji broji 11 miliona ljudi, započeo je 23. januara i završio 8. aprila.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je u subotu da je bilo 14 novih slučajeva koronavirusa prijavljenih u cijeloj zemlji u subotu, što je označilo najveće jednodnevno povećanje od 28. aprila.

Većina novih slučajeva prijavljena je u Šulanu, gradu u kineskoj provinciji Jilin na sjeveroistoku zemlje. Nivo epidemiološkog rizika u tom okrugu podignut je sa "niskog" na "srednji", rekle su vlasti.

Kina je takođe izvijestila o 20 novih asimptomatskih slučajeva, koji nisu uključeni u ukupni broj. Država je prijavila 82.901 slučajeva i 4.633 smrtnih slučajeva.

 

Frontal/D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog