SARS-CoV-2

Stručnjaci ne uspijevaju pronaći nijedan slučaj prenosa virusa korona sa djece na odrasle

Nije pronađeno nijedno dijete koje je prenijelo koronavirus na odraslu osobu, utvrđeno je pregledom dokaza u partnerstvu sa Kraljevskim koledžom za pedijatriju i zdravlje djece iz Velike Britanije.

Glavne studije uticaja COVID-19 na malu djecu sugerišu da "ne igraju značajnu ulogu" u širenju virusa i manje je vjerovatno da se zaraze nego odrasli.

Iako stručnjaci insistiraju na tome da je potrebno više dokaza, napominju da nije zabilježen niti jedan slučaj djeteta mlađeg od 10 godina koje je prenosilo virus, čak i prilikom traženja kontakata Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Zvaničnici javnog zdravstva u Švajcarskoj najavili su da mlađi od 10 godina mogu ponovno zagrliti bake i djedove, jer im to ne predstavlja rizik.

Utvrđeno je da dokazi "dosljedno pokazuju smanjenu infekciju i infektivnost djece u lancu prenosa".

Na čelu s dr Alasdairom Munrom, kliničkim istraživačem dječjih zaraznih bolesti, istraživanjem je zaključeno: "Čini se da COVID-19 utiče na djecu rjeđe i manje ozbiljno, uključujući česte asimptomatske ili subkliničke infekcije. Postoje dokazi kritične bolesti, ali to je rijetko."

"Uloga djece u prenosu je nejasna, ali čini se da oni vjerojatno nemaju značajnu ulogu."

Kako piše australski "The age", zajednička komisija Kine/SZO nije mogla potvrditi nijedan slučaj prilikom praćenja kontakata u kojem je došlo do prenosa sa djeteta na odraslu osobu.

Među dokazima je i studija devetogodišnjeg britanskog dječaka koji se zarazio koronavirusom u francuskim Alpama, ali nije ga prenio, uprkos tome što je u tri škole imao kontakt s više od 170 ljudi.

Kostas Danis, epidemiolog iz "Javnog zdravstva Francuske", koji je sproveo tu studiju, rekao je da činjenica da su djeca razvila blaži oblik bolesti može objasniti zašto nisu prenijeli virus.

Iako je rekao da je moguće da djeca mogu zaraziti druge, do danas nije bilo slučaja i "nema dokaza da je zatvaranje škola efikasna mjera". 

Profesor Rasel Viner, predsjednik Kraljevskog koledža, rekao je: "Iz cijelog svijeta ne vidimo dokaze da su djeca uključena u širenje ili prenos virusa, ali nemamo dovoljno dokaza."

Ali istakao je da je prerano reći da djeca mogu zagrliti svoje djedove i bake, pogotovo zato što su stariji od 70 godina najosjetljivija grupa.

 

Frontal/D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog