Kultura

"U posjeti banu: Nostalgično putovanje u Narniju": Izložba o zlatnom dobu Banjaluke tridesetih godina prošlog vijeka

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas je predstavljena izložba o životu i djelu dr Todora Lazarevića, četvrtom po redu, banu Vrbaske banovine i njegovoj porodičnoj zaostavštini. Autori izložbe su Nadežda Lazarević Kovačević i Dragan Kovačević.

Izložbenu postavku čini porodična zaostavština bana Lazarevića, a koja predstavlja prvu uspješno realizovanu etapu u formiranju stalne izložbene postavke Vrbaske banovine.

Ona donosi veoma zanimljiv i dragocjen materijal - originalne dokumente, autentičan namještaj, umjetničke predmete i porodične fotografije.

"Ova izložba predstavlja realizaciju eksluzivne izložbene postavke koju čini porodična zaostavština bana Todora Tode Lazarevića, i ona predstavlja prvu uspješno realizovanu etapu u formiranju stalne izložbene postavke Vrbaske banovine, koju su Banski dvor i Grad Banjaluka najavili prilikom nedavnog obilježavanja 88 godina postojanja Banskog dvora, a koja će iskreno se nadamo, u potpunosti biti zaokružena u narednoj godini. Ova izložbena postavka na najljepši mogući način prikazuje zlatno doba građanske Banjaluke tridesetih godina prošlog vijeka, po mnogima najprogresivniji i najznačajniji period u istoriji razvoja našeg grada", kazao je direktor Banskog dvora, Mladen Matović i čestitajući autorima, porodici Lazarević – Kovačević, izrazio je zadovoljstvo što kroz realizaciju ove izložbene postavke Banjaluka staje "rame uz rame" sa značajnim evropskim metropolama koje zagledane u svoju prošlost grade put za budućnost.


Autor postavke Dragan Kovačević podsjetio je da je izložba svojevrstan nastavak postavke koja je upriličena povodom 85 godina od izgradnje Banskog dvora.

"Izložba koju danas predstavljamo, mada nastavlja kontinuitet prethodne, koncepcijski je različita jer je obogaćena novim sadržajima i kao što i sam naslov sugeriše predstavlja nostalgično putovanje u jedno, mada ne tako davno vrijeme, koje iz današnje perspektive, ljudima umornim od monotonije svakodnevnice, izgleda nestvarno i gotovo bajkovito", kazao je Kovačević.

Postavkom, koja govori o dr Todoru Lazareviću, četvrtom po redu, banu Vrbaske banovine i njegovoj porodičnoj zaostavštini, naglašava Kovačević, željeli su da javnosti objelodane jedno veliko kulturno dobro koje postoji u Banjaluci – a koje do prije nekoliko godina nije bilo dostupno javnosti, istraživačima, a ni mladim ljudima koji bi iz svega ovoga mogli da nauče šta su prave vrijednosti i način na koji se do njih dolazi.


"Osim života i rada jednog istaknutog pojedinca i narodnog tribuna, ovom izložbom željeli smo da pokažemo i način života jedne građanske porodice preko izloženih eksponata: namještaja, slika i porodičnih fotografija, ličnih predmeta dr Todora Lazarevića i njegove supruge Nade. Ovoj izložbi kao i životu dr Todora Lazarevića, rafinirani ton dala je upravo njegova supruga, koja je svojim obrazovanjem, stilom i prefinjenim manirima u svim situacijama, nesvakidašnjem životnom putu svoga supruga, dala još upečatljiviji ton. I upravo zahvaljujući njenoj požrtvovanosti, sačuvani su svi izloženi dokumenti i predmeti, zbog čega je ova izložba i dobila poetičan naziv: Nostalgično putovanje u Narniju", istakao je Kovačević i izrazio veliku zahvalnost direktoru Banskog dvora, Mladenu Matoviću, što je u dijelu prostorija nekadašnjeg banskog stana upriličena ova ekskluzivnu izložbu.

Porfesor doktor Duško Pevulja naglasio je da postavka ima višestruku vrijednost i simbolički značaj za naš grad danas.

"Ona je dragocjen prilog (kod nas još uvijek nerazvijenoj) kulturi sjećanja te lijep prinos duhovnoj povjesnici srpskog naroda. Izložba je zasnovana na plodotvornom ukrštanju prilježnog istraživačkog rada, sa rijetkom sposobnošću uranjanja u jednu davno minulu epohu, i ličnog senzibiliteta, emotivne vezanosti za istoriju vlastite porodice. Zato se ovom izložbom postvaruje još jedno plodonosno preplitanje: posebnog momenta u razdoblju razrastanja moderne Banjaluke, i jedne istaknute građanske porodice, u njenom svakovrsnom usponu", smatra on.

U visokostilizovanom namještaju, toliko drugačijem od svega što serijski danas proizvodimo u toj oblasti, kako kaže Pevulja, vide se kultura jedne porodice i epohe u kojoj ona živi, možda i ponajviše u njenom smislu za detalj, za posebnost utemeljenoj na izoštrenom senzibilitetu prema lijepom, jer estetski dopadljivo nije u glamuroznoj raskoši, već u smirenoj jednostavnosti, a čini se da baš time zrače predmeti koji čine ovu izložbu.

"Druga pojedinost koju povodom ove izložbe želimo da naglasimo, takođe je podjednako važna. Po nekoj nepisanoj zakonomjernosti, najuglednije srpske građanske porodice su u drugoj i trećoj generaciji davale svome narodu istaknute umjetnike, kreativne poklonike duhovnosti. U drugim slučajevima, koji takođe nisu rijetki, završavale su u opakoj degeneraciji. Porodica Lazarević je svijetao pokazatelj ovog prvog primjera, o čemu kazuje i ova izložba. Sin bana Todora Lazarevića, profesor Predrag Gugo Lazarević, bio je istaknuti srpski intelektualac, aristokrata duha", podsjetio je Pevulja.

Zbog ekskluzivnosti same izložbe i želje autora da se svakom posjetiocu omogući stručno vođenje kroz postavku, izložba će biti otvorena srijedom, subotom i nedjeljom od 16.00 do 20.00 časova.

 

Izvor: mondo.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog