Region

Hrvatska predstavila kovanice evra sa likom srpskog naučnika (VIDEO)

Hrvati su odlučili da lik Nikole Tesle definitivno bude na kovanicama evra, a danas je predstavljen i dizajn. Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti šahovnica.

„Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica“, rekao je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji predsjedava 14. sjednicom Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa, te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan konkurs, prenosi Indeks.

Na kovanici od dva evra biće ugraviran i Gundulićev stih: „O lijepa, o draga, o slatka slobodo“

Iz Narodne banke Srbije ranije je rečeno da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra predstavlja prisvajanje kulturnog i naučnog naslijeđa srpskog naroda.

 

Izvor: rs.sputniknews.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog