Region

Izbjegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske uručeni ugovori o kupovini 60 stanova

Izbjeglicama iz BiH i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda, danas su u Starom dvoru uručeni ugovori o kupovini 60 stanova.

Sredstva za kupovinu stanova obezbijeđena su iz fonda Regionalnog stambenog programa, koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbjeglice i migracije, a najveći donator je EU.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da je cilj sada bliži, a to je rješavanje stambenog pitanja za sve izbjegle iz Hrvatske i BiH.

"Više od 6.300 stambenih jedinica je kupovinom i izgradnjom stanova ili dodelom građevinskog materijala ili gotovih kuća, do sada rešeno i cilj je da to bude preko 7.600. Verujem da ćemo do leta naredne godine taj prvi cilj ispuniti", rekao je Starović i izrazio uvjerenje da će sa jednakom posvećenošću državnih organa i uz podršku partnera, raditi na stambenom zbrinjavanju interno raseljenih sa KiM.

On je čestitao porodicama koje su riješile stambeno pitanje i zahvalio pripadnicima donatorske zajednice, kao i svim partnerima na realizaciji Regionalnog stambenog programa, poput EU, njenih država članica, te Norveškoj, Švajcarskoj, Turskoj, SAD, UNHCR...

Sekretarka za socijalnu zaštitu u Beogradu, Nataša Stanisavljević, rekla je da je današnji dan važan da se sjetimo svih ljudi koji su usljed rata i progona morali da napuste svoja ognjišta.

"U prethodnih sedam godinama smo zajedno sa donatorima i Komesarijatom zbrinuli 1.422 porodice, ostalo je još nekih 2.500. Nećemo stati dok svima ne obezbedimo trajno stambeno rešenje", poručila je Stanisavljević.

Komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić poručio je da je Komesarijat do sada stambeno zbrinuo više od 25.000 izbjegličkih i raseljeničkih porodica, najvećim dijelom iz budžeta države.

 
Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog