Region

Патријарх Порфирије сутра у Теслином Смиљану

Патријарх српски Порфирије боравиће сутра, 2. августа, у личком селу Смиљану на празник Светог пророка Илије, а на позив епископа горњокарловачког Герасима и српског православног народа Лике и цијеле Епископије горњокарловачке.

Патријарх ће у Смиљану, родном мјесту српског научника Николе Тесле, служити свету Литургију и освештати обновљени храм Светих апостола Петра и Павла.

Смиљан и храм Светих апостола Петра и Павла, подигнут на крају 17. вијека, имају изузетан значај за Српску православну цркву и српски православни народ.

Смиљан је широм свијета прославио један од најзначајнијих и најутицајнијих научника и приналазача Никола Тесла, који се родио 10. јула 1856. године, у парохијском дому тик поред цркве Светих апостола Петра и Павла, у којој је служио његов отац, веома угледни и образовани протојереј Милутин.

У овом храму, велики српски научник је и крштен, већ дан по рођењу.

Историјска посјета патријарха Порфирија подудара се са годишњицом мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. које је настављено током августа исте године, тако да је током тих љетњих мјесеци побијено више шест стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и дјеце до стараца.

У масовној гробници поред цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака. Усташе су, у намјери да затру сваки траг народа који је изнедрио Николу Теслу, 1942. године, цркву сравнили са земљом.

Обнова цркве је почела 1986. године, средствима Срба из Чикага, да би током посљедњег рата на овом простору 1991-1995 године обновљени храм поново био порушен и опљачкан.

Данас је, трудом владике Герасима, свештенства, прилозима вјерног народа храм у потпуности обновљен и живописан, и поново је мјесто у коме се упућују молитве за мир, љубав и спасење читавог свијета, саопштено је раније из СПЦ.

 

Извор: танјуг

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog