Region

U Beogradu počeo Samit „Otvoreni Balkan“

U Beogradu je počeo Samit u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", kome prisustvuje, između ostalih, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Samitom će predsjedavati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

Među visokim zvanicama su i premijer Crne Gore Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije će na Samitu potpisati sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbjednosti.

Dva najvažnija dijela tog dokumenta odnosiće se na garancije da će Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmjeni osnovnih životnih namirnica, kako bi stanovništvo tih zemalja imalo dovoljno hrane u kriznim situacijama, kao i na mehanizme sprečavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Juče je u Beogradu pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije otvoren međunarodni sajam vina "Vinska vizija otvorenog Balkana", na kom izlaže i pet eminentnih proizvođača iz Republike Srpske.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative "Otvoreni Balkan" - zajedničko tržište koje podrazumijeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog