Region

Vučić: Vlada jednoglasno donela odluku o vraćanju srpske vojske i policije na Kosmet

Vlada Srbije donijela je odluku da KFOR-u pošalje zahtjev da se obezbijedi prisustvo srpskih snaga bezbjednosti na Kosovu i Metohiji, što je u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, izjavio je sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Vlada Srbije na sinoćnjoj sjednici donijela je odluku da u elektronskoj formi, ujutro(danas) na administrativnom prelazu komandantu KFOR-a uručimo naš zahtjev, a u skladu sa Rezolucijom 1244, da se određeni broj, u stotinama, do 1.000, vojnog i policijskog osoblja vrati na KiM - rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da je odluka o slanju zahtjeva KFOR-u na sjednici Vlade donesena jednoglasno.

Vučić je rekao da ne očekuje da zahtjev bude usvojen, iako bi doprinio miru.

- Nisu željeli to ni da čuju jer je to prst u oko onima koji žele da odlučuju o nama bez nas, bez prava, o pravdi i da ne govorimo - naglasio je i pokazao Povelju UN, Rezoluciju 1244, vojno-tehnički sporazum, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Solunsku deklaraciju.

- Pripremamo i papir broj sedam Lisabonski, a možete i Ugovor o EU da računate kao sedmi - rekao je Vučić i objasnio da tzv. Kosovo nije država u skladu sa normama međunarodnog prava.

On je rekao da je pitao predstavnike dijela međunarodne zajednice koji će ugovor da poštuju i da je dobio odgovor "nijedan".

- To sam čuo nedavno, prije nekoliko dana. Doslovno mi je rečeno da ne poštuju nijedan ugovor - rekao je Vučić i rekao da ima svjedoka iz međunarodne zajednice koji je prisustvovao tom sastanku.

On je pročitao dio francusko-njemačkog prijedloga o kosovskom pitanju, koji se poziva na međunarodno pravo, ali u vezi poštovanja teritorijalnog integriteta obje strane.

U jednom stavu se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacija, drugim riječima, članstvo tzv. Kosova u UN.

- Dođe vam iz kože da iskočite kad to pročitate - rekao je Vučić.

 

Izvor: agencije

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog