Sport

Шахтјор побједник купа УЕФА

Истанбул - Фудбалери украјинског Шахтјора освојили су УЕФА куп, побједом у финалу у Истанбулу над њемачким Вердером са 2:1, послије продужетака.


Гол одлуке постигао је Бразилац Жадсон у 97. минуту. Након 90 минута било је 1:1. Шахтјор је повео у 25. минуту преко Луиза Адриана, а изједначио је Налдо, 10 минута касније.
Меч су обиљежиле грешке голмана. Шахтјор је играо одлично, стварао боље шансе, а награда је стигла већ у 25. минуту, када је Адриано затресао мрежу Вердера.

Ипак, 10 минута касније, њемачки тим је стигао до изједначења, када је голман Шахтјора Андреј Пјатов неспретно реаговао и спровео лопту у своју мрежу послије слободног ударца Налда са преко 20 метара.

Шансу до одмора имао је и Левандовски, али је Визе одличном реакцијом спречио други гол Шахтјора.
У другом полувремену екипе су играле опрезно, најбоље шансе припале су Жадсону са једне, односно Пизару са друге стране, да би продужеци донијели много узбудљивији фудбал.

Тренутак одлуке била је још једна грешка голмана. Овај пут, кривац је био Тим Визе, коме је лопта прошла кроз руке послије ударца Жадсона по земљи у 97. минуту.

Бразилац је тако донио Шахтјору први европски пехар, иако су се Нијемци на тренутак понадали да ће се изводити пенали након што је Клаудио Пизаро затресао мрежу Шахтјора у надокнади времена, а судија поништио гол због прекршаја.

То је прва европска титула за Шахтјор и први европски трофеј за један украјински тим од распада СССР-а. Тим Мирчее Луческуа такође је последњи освајач УЕФА купа, пред његово преобликовање у Европа лигу.

УЕФА куп основан је 1971. године умјесто Купа сајамских градова, а од сљедеће сезоне играће се Европа лига, такмичење које је по формату слично Лиги шампиона.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog