Politika

Kлаус о Балкану и интеграцијама

НОВИ САД - Вацлав Клаус, предсједник Чешке, земље која предсједава ЕУ, рекао је да подржава земље западног Балкана у процесу европских интеграција.


На 16. самиту шефова држава централне Европе у Новом Саду Клаус је потврдио да ће Чешка наставити да проводи политику садржану у пароли "Европа без граница" и истакао да ће питање проширења ЕУ остати једна од кључних тема током чешког предсједавања Унијом.

Он је изразио разочарење што се расправа о пријему нових чланица удаљила од грађана, а мишљења се о тој теми фабрикују и намећу са врха.

Коментаришући гранични спор Хрватске и Словеније, Клаус је навео да те несугласице треба да буду ријешене договором и без наметања рјешења, јер су наметнута рјешења једнако лоша као и једнострана.

"Србија има трагична искуства са споља наметнутим рјешењима, а ја сам убијеђен да су земље западног Балкана способне да саме дођу до рјешења", оцијенио је Клаус.

Он је изразио очекивање да ће чланице ЕУ успјети да нађу адекватне одговоре на проблем свјетске економске кризе са којом се суочавају.

"Криза ће се прије или касније завршити. Али дугорочне посљедице мјера, којима ћемо одговарати на кризу, остаће још дуго са нама у будућности", рекао је Клаус.

На пленарној сједници и предсједници осталих држава централне Европе позвали су на сарадњу и заједништво земаља у региону по питањима економије, енергетике и евроинтеграција.

Скупу су се обратили предсједавајући предсједништва БиХ Небојша Радмановић, те предсједници Аустрије, Бугарске, Хрватске, Италије, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Словачке, Словеније и Украјине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog