Društvo

Сносићемо санкције због Закона о заштити домаће производње

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић изразио жаљење због чињенице да је парламент БиХ, и поред упозорења из овог министарства, усвојио Закон о заштити домаће производње унутар ЦЕФТА Споразума и упозорио да ће БиХ сносити одређене међународне санкције, јер је његовим усвајањем прекршен овај споразум.


"Овај закон представља двојако кршење споразума - са правног аспекта према којем се крше међународно преузете обавезе и са суштинског аспекта садржаја закона", рекао је Зиројевић.

Зиројевић је додао да парламентарци нису прихватили ни чињенице да овај закон предвиђа увођење пуне царине за више од 900 производа од којих за 451 производ није забиљежен увоз у БиХ из било које земље свијета, а за 607 производа у БиХ није забиљежен увоз из било које земље поптиснице ЦЕФТА Споразума.

"Од преосталог броја за њих 95 увоз у БиХ из земаља ЕУ чини више од 50 одсто на тржишту БиХ", навео је Зиројевић.

Министар Зиројевић упозорава да је 65 одсто укупног извоза млијека БиХ усмјерено према Хрватској, те да ће овај закон сигурно имати посљедице на тај извоз.

"Врло је лоша стратегија која се популаризује у јавности, а којом се једино и искључиво мјере увођења царина сматрају начином заштите домаће призводње. Протекционизам може бити само привремено ријешење и ако није праћен одговарајућим системским ријешењима посљедице се враћају као бумеранг али у знатно већем обиму", напомиње Зиројевић.

Он је поновио и своје неслагање са чиињеницом да је предлагач овог закона врло вјероватно смишљено ставио назив "закон за заштиту домаће производње", јер то сугерише да су сви они који се противе његовом усвајању аутоматски и против заштите домаће производње што ни у ком случају не одговара истини, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog