Društvo

Штрпце и даље немају струју: KEK сад хоће зграду ЕПС

ШТРПЦЕ - У општини Штрпце око 12.500 Срба и око 3.500 Албанаца и даље нема струју, упркос договору са Косовском електоенергетском корпорацијом (КЕК).


Предсједник општине Штрпце Звонко Михајловић рекао је Срни да је постигнут договор да се потпише колективни уговор, започне наплата паушала и да неколико Албанаца запослених у КЕК уђе у локалну трафостаницу, како би започела дистрибуција струје.

"Од јутрос су мобилни тимови за наплату струје имали више од 250 уплата. Албанци су ушли у локалну трафостаницу, али то није било довољно, јер су јутрос испоставили нови ултиматум да им се препусти и Управна зграда Електропривреде Србије која се налази у непосредној близини трафостранице", истакао је Михајловић.

Он сматра да је нови захтјев Албанаца потврда оправданих сумњи да је њихов једини циљ гашење свих српских институција на подручју ове општине.

Послије новог ултиматума Албанаца, како је рекао Михајловић, мјештани Штрпца не виде рјешење нити га могу наћи, јер је управна зграда коју Албанци траже у власништву Електропривреде Србије, и о њеном статусу мора одлучивати централа ЕПС у Београду.

Предсједник Скупштине општине Штрпце, Бојан Савић, оптужио је представнике КЕК да нису испоштовали претходни договор и да из дана у дан постављају све више захтјева.

"Чекамо инструкције Београда, па ћемо видети шта и како даље", рекао је Савић новинарима и истакао да је након тридесет дана без струје ситуација у овој општини изузетно тешка.

На ванредној сједници СО Штрпце јуче је одређена шесточлана делегација која би, у име мјештана Сиринићке жупе, требало да са представницима КЕК-а потпише колективни уговор који представља предуговор за појединачне уговоре о наплати електричне енергије.

Штрпце је без струје од 30. јуна и једина је српска енклава јужно од Ибра која нема струју.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog