Društvo

Церић: Нема више комуниста да ми говоре гдје да идем

ПРИШТИНА - Реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине Мустафа Церић изјавио је да његова посjета Косову нема политички призвук, рекавши да је дошао на позив „Исламске заједнице Републике Косово".


„Тако се зове исламска заједница од које смо добили позив. Ми немамо намjеру нити имамо право да то мијењамо. То су само комунисти одређивали како ће се ко звати, како ће се исламска заједница понашати", рекао је Церић новинарима након разговора са предсједником тзв. "државе Косово" Фатмиром Сејдиуом.

„Само се за вријеме комунизма одређивало вјерским проглаварима шта могу да кажу и где могу да иду. Ми данас уживамо слободу да можемо да се крећемо и да можемо називати своје вјерске и националне институције онако како то одговара нашим стријемљењима и нашим правима", рекао је Церић.

Он је започео тродневну посјету Космету, прву на позив Исламске заједнице Косова од како су косовске институције прошле године прогласиле независност.

„Ово је први први пут да долазимо на званичан позив Исламске заједнице Републике Косово, а већ неколико година имамо позив да посјетимо заједницу Бошњака у Призрену и Драгашу и то ћемо учинити сутра", казао је Церић.

За негодовања у Београду и Бања Луци поводом његовог доласка на Косово Церић је рекао да она за њега не представљају изненађење.

„Негодовања су била и када нисмо ништа радили, када смо сједили. Имају неки људи који просто не могу да вас поднесу зато што сте живи. Ми смо остали живи, преживјели геноцид у Сребреници и сада некима смета што смо остали живи. Ми смо њима проблем очито зато што смо живи. Живот Бог даје, а не људи", подвукао је Церић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog