Republika Srpska

Пол Кругман: Опоравак ће бити разочаравајући

КУАЛА ЛУМПУР - Агресивни подстицаји потрошње које су подузеле највеће свјетске привреде помогли су да свијет избјегне другу велику депресију, али ће за потпуни привредни опоравак бити потребно још двије или више година, сматра угледни економиста и нобеловац Пол Кругман.


Он каже да је најгора глобална криза завршена, те да привредни раст и извоз показују знакове стабилизације.

Ипак, опоравак ће вјероватно бити "разочаравајући", јер државна потрошња није одржива у дугом року, а и стопе незапослености и даље расту, изјавио је Кругман на дводневној конференцији о свјетским тржиштима капитала у Куала Лумпуру.

Кругман је увјерен да неће бити опоравка "у стилу Феникса", попут оног који је наступио након азијске финансијске кризе у раздобљу од 1997. и 1998. године. Тада су привреде драматично порасле захваљујући снажном опоравку извоза.

Азија ће највјероватније остварити бржи опоравак, затим САД и Европа, и то дјелимично усљед опоравка извоза индустријских произвођача, сматра овај угледни економиста.

Кругман сматра да је потребно реструктурисати глобални финансијски систем и наметнути строжу регулативу да би се избјегло понављање економске кризе, али изражава забринутост да реформски замах попушта.

"Ми још немамо политичку вољу да се то учини. Мислим да ће бистри људи и даље моћи пуно да зараде из финансијског система у идућих неколико година", упозорава Кругман.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog