Društvo

Хаг: Наставак свих суђења

ХАГ - У Хашком трибуналу данас ће, након љетње паузе, бити настављена суђења, а током седмице биће одржане статусне конференције у предметима против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића и лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља.


Караџић ће се у судници појавити у четвртак, 20. августа, када ће бити размотрен напредак у припремама за почетак суђења по оптужници за геноцид, злочине против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ.

Прецизан датум још није утврђен, али се очекује да суђење почне у септембру.


Очекује се да ће судско вијеће које води предмет по главној оптужници против Војислава Шешеља за прогон несрпског становништва из БиХ, Хрватске и Војводине одредити датум наставка овог поступка. Шешељу је крајем јула изречена казна од 15 мјесеци затвора због непоштовања суда.

Главно суђење прекинуто је у фебруару, непосредно пред окончање доказног поступка Тужилаштва, које је тражило прекид наводећи да је, због пријетњи свједоцима, угрожен интегритет поступка.

Данас се наставља суђење бившем начелнику Ресора јавне безбједности МУП-а Србије Властимиру Ђорђевићу, оптуженом за злочине над Албанцима на Косову у првој половини 1999. године. Доказни поступак настављају заступници оптужбе.

Главни претрес данас се наставља и на суђењу бившим високим званичницима Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу, оптуженим за злочине над нехрватским становништвом у западној Херцеговини.

Свој исказ у овом предмету наставиће да даје један од оптужених, генерал Слободан Праљак.

У четвртак и петак, 21. августа, наставља се суђење бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу, оптуженом за помагање српским снагама које су починиле злочине у Загребу, Сребреници и Жепи од 1993. до 1995. године. Наставак суђења Перишић чека на привременој слободи у Србији.

Привремени боравак на слободи у току љетње паузе, Трибунал је одобрио и Јадранку Прлићу, Бериславу Пушићу, Франку Симатовићу, Владимиру Лазаревићу и Мићи Станишићу.

Захтјеви Јовице Станишића, Ивана Чермака, Слободана Праљка, Милана Гвера, Стојана Жупљанина и Јохана Тарчуловског нису одобрени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog