Društvo

РТРС остаје при својим принципима

БАЊА ЛУКА - Руководство Радио телевизије Републике Српске и Колегијум уредника саопштили су да су остали и да ће остати при својим принципима изнесеним пред Колегијумом Народне скупштине РС.


"Законом о Радио телевизији РС дефинисана је њена самосталност, чланом осам, у коме се каже да је РТРС самостална у обављању дјелатости, да има уређивачку независност и институционалну аутономију, нарочито у областима утврђивања програмске шеме, концепције и продукције програма, те уређивања и презентације вијести и информативног програма", наводи се у саопштењу.

Руководство и Колегијум уредника РТРС истичу да програмским начелима РТРС има право, у складу са својим уређивачким смјерницама, да преноси сједнице или дијелове сједница Народне скупштине РС, односно да РТРС има обавезу да на други погодан начин информише јавност о скупштинским активностима и у ту сврху има слободан приступ сједницама Народне скупштине РС.

Уредничким принципима установљеним прије десет година професионално је регулисан систем рада Информативног програма у извјештавању са скупштинских засједања, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да РТРС обавезно преноси тачку "Посланичка питања и одговори - актуелни час" и приједлоге закона који су од интереса за заједницу, а да нацрте закона, извјештаје, информације и утврђивање дневног реда РТРС не преноси у живом програму.

РТРС редовно, кроз директне преносе прати посебне сједнице, даје дневни преглед Народне скупштине и извјештаје у свим емисијама вијести, Српској данас, Дневнику и Инфо профилу, као допринос побољшању информисања јавности о раду Народне скупштине. РТРС је покренула и нову емисију у 18.00 часова посвећену парламентарном животу и кључним питањима за РС.

У саопштењу се наводи да ће на сајту www. rtrs.tv бити омогућено праћење цјелокупног тока Скупштине уз пуни капацитет и професионално праћење Радија РС који је саставни дио РТРС.

РТРС ће и даље у складу са својом улогом и обавезама Јавног сервиса РС професионално, објективно и пуним капацитетом пратити рад Народне скупштине РС, истичу руководство и Колегијум уредника Радио телевизије Републике Српске.

Због тога што није било директног телевизијског преноса засједања парламента, посланици СДС, СРС РС и ПДП јуче су напустили сједницу током расправе о Нацрту закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела и о Консолидованом извјештају о извршењу буџета РС за првих шест мјесеци ове године.

Предсједник парламента РС Игор Радојичић рекао је да је на састанку шефова посланичких клубова у Народној скупштини и руководства РТРС договорено да ће парламент уочи сваке сједнице доставити овој медијској кући главне теме дневног реда, а РТРС ће одлучити да ли да преноси предложене тачке.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog