Društvo

Суђење Караџићу почиње 26. октобра

ХАГ - Хашки трибунал заказао је за 26. октобар почетак суђења бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.


"Имајући у виду да је у интересу правде, и јасноће, да се закаже датум почетка суђења, и обзиром да је рок Тужилаштву да преда обиљежену оптужницу 19. октобар, најкаснији датум када суђење треба да почне јесте 26. октобар", наводи се у налогу суда.

Судско веће је раније наложило Тужилаштву да до 19. октобра преда верзију оптужнице у којој ће бити обиљежене општине, мјеста злочина или инциденти који неће бити предмет извођења доказа на овом суђењу. Тим налогом почетак суђења је био заказан за 21. октобар, али је Жалбено вијеће закључило да би на тај начин оптужени имао свега два дана да прегледа оптужницу која ће бити оперативна.

Жалбено вијеће је тражило да се суђење одгоди на седам дана, рачунајући од дана када буде предата обиљежена оптужница. Истовремено је одбијен Караџићев захтјев да се суђење одложи, а његови наводи да није имао довољно времена да припреми своју одбрану одбачени.

Караџић је оптужен у двије тачке за геноцид и у још девет тачака за злочине против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog