Svijet

Клаус опет затеже Лисабонски уговор

ПРАГ - Чешки предсједник Вацлав Клаус обећао је да ће потписати Лисабонски споразум, под условом да његова земља буде изузета из повеље ЕУ о правима, изјавио је данас премијер Јан Фишер.


Клаус је једини лидер ЕУ који није ратификовао споразум о реформи институција ЕУ. Он се противи споразуму, јер сматра да ће он претворити ЕУ у супeрдржаву која би прогутала суверенитет својих чланица.

Чешки предсједник страхује да би његова земља без изузећа из повеље била изложена захтјевима за поврат имовине која је одузета етничким Нијемцима послије њиховог протјеривања из Чешке након Другог свјетског рата.

Фишер ће о овом спору преговарати са лидерима ЕУ на самиту у Бриселу у наредна два дана, а Клаусово обећање требало би да појача његову преговарачку позицију.

"Имам његову гаранцију са нашег јучерашњег састанка. Нема разлога да му не вјерујем", одговороио је чешки премијер на питање да ли је Клаус обећао да ће потписати споразум.

Шведски премијер Фредрик Рајнфелт, чија земља предсједава Унијом до децембра, раније је изјавио да од Клауса очекује да потпише Лисабонски споразум.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog