Svijet

Ирак: Ухапшено преко 60 безбједњака

БАГДАД - Више од 60 припадника ирачке службе безбједности, међу којима 11 официра ухапшено је данас у Багдаду, гдје је у недјељу извршен двоструки напад, изјавио је данас генерал Касем Ата, портпарол војне команде у Багдаду.


"Комисија која је водила истрагу након двоструког напада, извршеног у недјељу у Багдаду, наредила је хапшење 11 официра и 50 припадника службе безбједности у Салхији, багдадском кварту гдје су извршени напади", навео је Ата.

У овом нападу су погинула 153 лица.

Међу ухапшенима су четири војна официра високог ранга и седам полицијских официра.

Генерал Ата је, између осталог, рекао да су у оквиру истраге ухапшени команданти са 15 контролних пунктова у Салхији.

Гувернер Багдада Салах Абдел Разак изјавио је у понедјељак да су снаге безбједности одговорне за нападе чија су мета били Министарство правде и канцеларије гувернера.

Он је позвао ирачко министра унутрашњих послова и званичнике снага безбједности да поднесу оставке.

"Ријеч је о људској грешци. Камера на згради Министарства правде регистровала је самоубилачки напад који је извршен камионом марке `рено` који је припадао компаније за воду из Фалуџе", изјавио је гувернер.

Он је поставио питање како је могуће да је камион прошао све баријере.

Разак је рекао да је у другом нападу, на зграду у којој се налазе канцеларије гувернера експлодирао минибус марке "киа" и да су така погинула најмање 12 радника.

Ирачке власти ухапсиле су 11 високо рангираних официра, након двоструког напада на Министарства иностраних послова и финансија у Багдаду који је извршен 19. августа, а у којем је погинуло 95 лица.

Одговорност за нападе који су извршени у недјељу, 25. октобра, преузео је ирачки огранак ал Каиде, а у нападу је погинуло 153 а више од 500 лица је рањено.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog