Politika

Алкалај: О референдуму одлучују органи БиХ

ЈАХОРИНА - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај сматра да је коначна одлука о евентуалном организовању референдума о уласку у НАТО на органима БиХ.


"Мислим да ни у једном документу не стоји да БиХ треба да организује референдум, али одлука је на органима БиХ", рекао је Алкалај на Јахорини, гдје се данас и сутра, иза затворених врата, одржава неформални састанак о безбједности чланица Нато савеза и његових партнера.

Оцјењујући да подстицаји за референдум долазе од политичара из Србије, Алкалај је навео да би чланство у НАТО-у било добитак за БиХ, али и за стабилност у региону.

"БиХ уласком у НАТО добија још један стуб стабилности и мислим да је то у интересу свих грађана БиХ", истакао је Алкалај и додао да је подршка уласку БиХ у НАТО мања у Републици Српској него у Федерацији БиХ.

Он сматра да су створени услови да БиХ и Црна Гора 4. децембра у Бриселу, на министарском састанку земаља Сјеверноатлантског савеза, добију Акциони план за чланство у Савезу.

"А то је предворје, чекаоница за пуноправно чланство", нагласио је Алкалај и додао да одлука о пријему у пуноправно чланство зависи од много елемената.

Он сматра да је сувише оптимистично очекивати да би БиХ могла бити примљена у НАТО крајем сљедеће године, на самиту у Португалу.

"Много је реалније да БиХ буде примљена у НАТО 2012. године", закључио је Алкалај.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog