Društvo

Фонд ТрансКонфликт Србија први пут у Бањој Луци

Фонд ТрансКонфликт Србија (TransConflict Serbia), у сарадњи са Институтом за савремене студије конфликта (IFCCS) из Београда, организовао је дводневну посјету Бањој Луци за групу од дванаест студената са неколико различитих универзитета из Сједињених Америчких Држава.


Током првог дана посјете, студенти су се састали са Ђорђом Блезом, директором Канцеларије Мисије ОСЦЕ у Бањој Луци, и Кристофером Бенетом, шефом Канцеларије Високог представника у Бањој Луци и замјеником високог представника, који су им представили мандате и појединачне улоге ових међународних институција у Босни и Херцеговини.

Други дан боравка у Бања Луци искориштен је за посјету Предсједништву Републике Српске, гдје је студенте дочекао Генерални секретар, Миле Дмичић, са својим сарадницима. Студенти су након тога посјетили и Уредништво магазина Бука, гдје су разговарали са главним уредником Александром Трифуновићем, као и Уредништвом портала Фронтал.РС (на фотографији), гдје их је угостио главни уредник Дани(ј)ел Симић. Посјета је употпуњена дебатом на Одсјеку за енглески језик и књижевност Филолошког факултета, гдје су амерички студенти имали прилику да размијене своја размишљања, утиске и увиде са бањoлучким колегама.

Извршни директор фонда, Мирјана Косић, истакла је да је ‘по први пут у оквиру овог програма који постоји већ значајан низ година, организована и посјета Бањoj Луци

Извршни директор фонда, Мирјана Косић, истакла је да је ‘по први пут у оквиру овог програма који постоји већ значајан низ година, организована и посјета Бањoj Луци. Током ове посјете, настојали смо да студентима омогућимо што више различитих виђења и ставова о самом животу, као и тренутној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини, које управо указују на комплексност цјелокупне слике'.

Иначе, ТрансКонфликт Србија је организација која спроводи пројекте и истраживаја везана за процес трансформације конфликта у земљама Западног Балкана, са посебним нагласком на институционалну изградњу, економски развој и безбједност. ТрансКонфликт Србија је недавно покренуо пројекат у блиској сарадњи са Представништвом Републике Српске у Београду, чији је циљ јачање међу-општинске и економске сарадње у области Подриња.

Студијски програм СИТ Балкан (SIT Balkans) омогућава америчким студентима да током студијске посјете Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији буду укључени у ригорозан академски програм који обухвата истраживање унутрашње динамике и процеса који се јављају у пост-конфликтним друштвима, са посебном пажњом на родне разлике и њихов значај у цивилном друштву и трансформацији конфликта.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog