Društvo

Aко се Караџић не појави, разматраће га на специјалној сједници

БЕОГРАД - Уколико се хашки оптуженик Радован Караџић у понедјељак не појави у судници, Трибунал ће сазвати специјалну сједницу на којој ће бити разматран даљи ток суђења - изјавила је портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић.


"Трибунал је јасно рекао у току сједнице да ће Караџић морати да сноси одређене консеквенце уколико настави са опструкцијом суђења. Могуће је да се суђење настави у његовом одсуству, како је то било у уторак, а постоји могућност да му се наметне бранилац, односно да се не брани сам", рекла је Јелачић.

Она је додала да Правилник Трибунала дозвољава да се оптужени брани сам, али и да не дозвољава да се суди у одсуству.

Јелачићева је за београдске медије напоменула да ова права нису апсолутна.

"С обзиром на то да Караџић својевољно одлучује да се не појављује на суђењу, Трибунал то прихвата као његову добровољну одлуку да не долази на суђење за које је здравствено, ментално и правно спреман", прецизирала је Јелачић.

Портпарол Трибунала наглашава да Тужилаштво може да настави изношење уводне ријечи.

"Судско вијеће је рекло да Тужилаштво може да настави са излагањем предмета у одсуству оптуженог. Тужилаштво је ту прилику наставило и искористиће прилику да настави процес у понедељак", истакла је Јелачић.

Она је објаснила да, уколико се Караџић не појави на суђењу у понедељак, онда ће се одржати специјална сједница на којој ће се расправљати о даљем току суђења. "Могућности су да се настави суђење у његовом одсуству, да му се наметне бранилац или додијели амикус суда", објаснила је Јелачићева.

Она је навела да је Караџићев захтијев да није спреман за процес одбијен од стране два претпретресна вијећа и жалбеног вијећа, истичући да сваки правни лијек је искористио да одложи суђења.

Одговарајући на питање шта је са процесом који се води против Рамуша Харадинаја, Јелачићева је рекла да су странке у поступку предале своје писмене облике жалбе, а судско вијеће је јуче саслушало и усмене аргументе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog