Kultura

Хаџиманов бенд промовисао албум у ДФК

БАЊА ЛУКА - Промоција четвртог по реду албума бенда Васила Хаџиманова одвела нас је овог четвртка у бањалучки ДФК клуб.


Нешто прijе 22 сата, када обично почињу свирке, клуб је већ био пун, стејџ и инструменти спремни, а публика прилично нестрпљива. Јер, није мала ствар присуствовати премијерном извођењу композиција (у БиХ) са дугоочекиваног албума музичара који је синоним за таленат, и његовог бенда кога и публика и критика "у звезде кују" већ годинама.

Већ су први тактове композиције "Шејк", коју већ знамо са претходног албума дочекани аплаузом, а добро расположени Васил и бенд богатији за "два ћелава госта" у року од неколико секунди овладали су простором и сваки ћошак испунили џез магијом по којој их знамо, и због које их волимо.

"Јако ми је драго да смо опет у Бањалуци. После Београда, који је ипак на првом месту, Бањалука је одмах ту у нашим срцима. Живота ми… Али ви све већ знате. Зато, хајде да свирамо", поздравио је Хаџиманов публику и најавио прву пјесму с новог албума - "Сланкамен".

Албум назван "Живота ми", поред поменуте и насловне композиције, садржи још осам пјесама: "Балкан Трајбс", "Пердао", "Мартина мистерија", "Гив ми 9", "Спејс виршла", "Трејн Фор Wејне", "Ахмад Д Терибл" и "Крстачко оро".

Свака од њих, цјеловита и комплетна, савршена је позадина за све лепе, нежне и радосне моменте у животима слушаоца. Заједно, чине једно потпуно и зрело издање, савршену целину и ауторско ремек дело. Успешно кокетирајући са етном, ну јаззом и фанком, Хаџиманов је и овај пут у потпуности избегао вулгаризацију жанра у коме бриљира и сачувао велико "У" на сопственој уметности.

Препознала је то и бањалучка публика, јединим релевантним "инструментом" – срцем, па је на наступу размјењено више подршке и љубави у два сата свирке, него што неки музичари добију на свјетској турнеји.

Прије свирке, у разговору с новинарима Васил Хаџиманов је открио детаље о настанку албума, а поразговарали смо и о актуелним проблемима на музичкој сцени у Србији и региону.

"На новом албуму смо се потрудили да сачувамо звук који смо неговали раније, али смо трајање композиција свели на максималних четири минута, у жељи да цела ствар добије мало концизнију димензију. Ипак, на наступима, импровизација ће остати наш заштитни знак, без оптерећења дужином песме", истакао је.

"Живота ми" се на тржишту нашао са етикетом издавачке куће ПГП РТС, а иако амбиције за освајањем европског, па и свјетског тржишта у бенду постоје, од реализације су још далеко.

"Сви смо свесни тешког стања у култури уопште, као и чињенице да осим ПГП-а, с којим одавно сарађујемо, не постоји ни једна друга издавачка кућа у Србији која би могла да стане иза нечег што није најбаналнији маинстреам. Па ни сам ПГП није дорастао томе, али, алтернативе немамо", додао је Хаџиманов, објашњавајући чињеницу да се нови ЦД не може купити нигде сем у Србији.

Изван Србије, диск можете купити само на наступима бенда. Упркос свему, сјајна екипа врсних музичара обећала је да ће доћи и свирати где год их буду жељели и на тај начин надокнадити љубитељима њихове музике тешку доступност новог материјала. А бољег начина од тога и нема.

Гости на албуму су , између осталих и Сенка и Бисера Велетанлић, Бранкица Васић Василиса, Теодоси Спасов, Гудачи Светог Ђорђа…

 

Весна Керкез, МОНДО

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog