Društvo

Околић: У ОБА најмање има Срба

СAРAЈЕВО - Предсједавајући Заједничке комисије за контролу над радом Обавјештајно-безбједносне агенције парламента БиХ Мирко Околић изјавио је да се запошљавањем Бошњака и Хрвата по уговору о раду у Министарству безбједности БиХ национална структура додатно нарушава на штету српског народа.


Он је упозорио да се ти радници ангажовани по уговору о дјелу приликом сачињавања извјештаја о националној структури запослених не рачунају.

"У Министарству безбједности БиХ тренутно је по уговору о раду ангажовано 28 радника од којих је 15, дакле више од половине, запослено на пословима државног службеника, а 13 на пословима радника. Према националној структури, ангажовано је 13 Бошњака, 11 Хрвата и само четири Србина", рекао је Околић за "Глас Српске".

Он је навео да из Министарства, да иронија буде већа, тврде да за уговоре о дјелу не постоји законска обавеза вођења националне структуре запослених, тако да ти радници не улазе у извјештаје о националној заступљености.

"Ни Управа инспекције Министарства правде никада до сада није извршила контролу законитости склапања уговора о раду или о раду на одређено вријеме у Министарству безбједности. Јасно је да је ангажовање радника по уговору о раду вршено без икакве контроле, те да се што прије мора увести реда у ту област", рекао је Околић.

Он је најавио да ће парламенту БиХ предложити посебну тачку дневног реда која ће третирати ове чињенице и затражио од свих дирекција и агенција да сачине информацију о томе колико је радника ангажовано на овакав начин.

Околић је додао да ће затражити да информација садржи податке од 1. јануара 2007. до маја 2010. године и то о националној структури, школској спреми, радном мјесту и трајању уговора.

Управни инспектор Министарства правде БиХ Љиљана Давидовић потврдила је да Управа инспекције овог министарства не врши контролу законитости склапања уговора о дјелу, јер је ријеч о облигационом, а не радном праву.

"На око 24 000 запослених у органима управе од предвиђених пет инспектора, ради само један. Чим се створе услови и попуни управни инспекторат, извршиће се управна и инспекторска контрола над примјеном прописа о раду по службеној дужности у Министарству безбједности БиХ", рекла је Давидовићева

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog