Politika

Србија и Хрватска се договориле о испоручивању криминалаца

Министри правде Србије и Хрватске Снежана Маловић и Иван Шимоновић оцијенили су данас у Загребу да су обе државе посвећене борби против организованог криминала и корупције, као предуслову за напредак у европским интеграцијама.


"И Србија и Хрватска у последње вријеме постижу успјехе у борби против организованог криминала и корупције и то примјећује Европска комисија. Разговарали смо о приближавању Србије Европској унији и ту дајемо пуну подршку", рекао је Шимоновић на заједничкој конференцији за новинаре у Загребу.

Маловићева, која борави у радној посјети Хрватској, и Шимоновић су, такође, саопштили да су усагласили текст споразума о узајамном изручивању особа које су умијешане у организовани криминал и корупцију.

"Све одговорне за ратне злочине треба процесуирати и Тужилаштва две земље добро сарађују по том питању", казао је хрватски министар, најавивши да ће бити предати подаци о свим особама против којих се воде поступци за ратне злочине.

Споразум ће бити потписан чим се изврше одговарајуће измене Устава Хрватске.

Двоје министара је најавило и потписивање споразума о процесуирању особа које су кривично дјело извршиле у једој земљи, и након тога побјегле у другу државу.

"На тај начин нико неће моћи да избегне казну", истакла је министарка Маловић.

Она је казала и да ће Србија и Хрватска појачати сарадњу по питању међународне правне помоћи, што ће грађанима пружити лакше рјешавање свакодневних проблема, као што су грађански поступци, разводи бракова, признања судских одлука и слично.

Тим поводом хрватски министар је рекао да ће судови двије земље убудуће непосредно комуницирати, а не преко дипломатских представништава, што ће олакшати спровођење одлука.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog