Svijet

НАТО: Интервенције широм свијета правдане

БРИСЕЛ - НАТО мора да буде спреман за интервенције изван својих граница и за одбрану безбједности свих својих чланица, као што је то чинио од 1949. године, саопштили су данас стручњаци на представљању нове Алијансине доктрине.


"У наредној деценији, НАТО ће имати четири централне војне мисије", саопштила је експертска група у "Новом стратешком концепту" Сјеверноатлантске алијансе.

Међу прокламованим циљевима су "застрашивање, превенција и одбрана" од агресије, као и гарантовање политичке независности и територијалног интегритета 28 чланица НАТО.

Стручњаци су позвали и на сарадњу са партнерима Алијансе ради заштите од неконвенционалних безбједносних изазова.

У извјештају се инсистира на потреби да НАТО обавља мисије изван својих граница "онда када треба спријечити напад на подручје обухваћено споразумом или заштити легална права и остале интересе чланица Алијансе".

"НАТО савезници морају се суочити са изазовима у иностранству", изјавила је бивши амерички државни секретар Медлин Олбрајт, која је предсједавала 12-чланом експертском групом.

Она је додала да је за "динамичан ангажман" неопходно појачати партнерску сарадњу изван граница Алијансе.

Као шири глобални циљ, експерти су одредили "формирање стабилнијег међународног безбједносног окружења" пружањем војне и полицијске обуке, координисањем војне помоћи и сарадњом са властима кључних земаља.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен примио је извјештај и нагласио да "НАТО нема амбицију да постане свјетски полицајац" и додао да свака инострана мисија мора бити заснована на принципима УН.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog