Društvo

Прокини подстицаји запослили 66 младих

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској 66 младих добило је посао захваљујући средствима Министарства породице, омладине и спорта РС од 200.000 КМ, док је 27 послодаваца који су запослили ове младе људе на период од три године добило од 2.500 до 5.000 КМ по запосленом раднику.


Министар породице, омладине и спорта РС Проко Драгосављевић уручио је данас у Бањалуци послодавцима, којима су одобрена средсва, рјешења о финансијском подстицају за запошљавање младих до 30 година старости.

"У овом тешком времену у економској и финансијској кризи, на овај начин покушавамо да бар дјелимично рјешавамо проблем запошљавања младих", рекао је Драгосављевић новинарима у Бањалуци након уручивања рјешења.

Он је нагласио да су приликом одобравања средстава за подстицај предност имала производна предузећа, те да је од 59 радника са средњом стручном спремом, шест са високом и једног са вишом стручном спремом највише запослено у предузећу "Девић текстил" и то 17 радника, у дрвној индустрији "Шипово" осам и фабрици обуће "Бема" седам.

Један од послодаваца који су добили подстицајна средства Драган Салић манаџер у фирми "Центар и елита" рекао је да је у овој фирми, захваљујући подстицајним средствима, у претходне двије и овој години запослено десетак радника.

"Овакав подстицај добро дође послодавцима, али и младим људима који ће сигурно у наредном периоду видјети шансу и да се брже запошљавају и да их послодавци више цијене", рекао је Салић.

У оквиру пројекта подстицаја запошљавања младих 2008. године за запошљавање 240 младих издвојено је око 650.000 КМ, а у 2009. години за 444 радника 1.240.000 КМ.

Послодавци који обављају привредну дјелатност за радника до 30 година старости са високом стручном спремом могу добити 5.000 КМ, са вишом четири хиљаде и са средњом стручном спремом 3.000 КМ, док послодавци чија предузећа обављају ванпривредне дјелатности за радника са високом стручном спремом могу добити 4.000 КМ, са вишом 2.700 КМ, а са средњом стручном спремом 2.500 КМ.

Основни услов да послодавац добије подстицајна средства је да запосли радника млађег од 30 година старости који је до тада био на евиденцији Завода за запошљавање РС и да га у радном односу задржи најмање три године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog