Društvo

Министарство пољопривреде: Не дијелимо ми премије

БАЊА ЛУКА - Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске одбацило је као неистините информације у медијима да је одговорно за неисплаћивање премије пољопривредницима за преузету меркантилну пшеницу из 2009. године.


Министарство у саопштењу наводи да је од откупљивача пшенице тражило документацију о преузимању пшенице од домаћих произвођача, јер су подаци о откупу 41 000 тона пшенице били сумњиви, с обзиром да су откупљивачи 2009. годину оцијенили као лошу.

Документацију су доставила 34 откупљивача, након чега је утврђено да је укупна количина откупљене пшенице 21 314 тона, за шта је за око 1 500 произвођача и 15 правних лица исплаћено око 1.500.000 КМ.

Невјероватне су и информације да Министарство дугује премију кооперантима Пословног задружног савеза "Агросемберија" Бијељина од 180.000 КМ, наводи се у саопштењу и додаје да је овај субјект од Министарства тражио премију за 67 тона властите пшенице, а у јесењој сјетви пријавио је само 12,5 хектара јечма.

Из Министарства одбацују и наводе да је прикупљање додатне документације имало за циљ одгоду исплате премије ратарима, јер је овај посао, који је требало да обави Дирекција за робне резерве, морао да буде урађен према закону.

Премија није могла да буде исплаћена произвођачима за које су откупљивачи доставили непотпуне податке и они треба да се обрате млиновима, а не Министарству, наводи се у саопштењу.

Откупљивачи са подручја Семберије сматрају да су преварени и изманипулисани, јер им, како кажу, ресорно министарство није исплатило заостала дуговања од седам фенинга по килограму пшенице за прошлогодишњи род, речено је данас на састанку откупљивача са начелником Одјељења за привреду и пољопривреду општине Бијељина Предрагом Јовићем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog